Home Részletek Richárd leveleiből Első rész: Az utazás
Első rész: Az utazás PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. szeptember 18. péntek, 16:55

Első rész: Az utazás


Kabindába eljutni nem túl könnyű. Előszőr Kinshasáig  mehet az ember repülővel. Onnan belföldi járattal Mbuji-Mayi-ig. Innen lehet Kabindába menni a Trans Africaine nevű földúton kelet felé. Kb 150 km, melyet szerencsés esetben 6-8 óra alatt lehet megtenni.

Mi Lisabon-ban hajnali 1 óra körül szálltunk fel Kinshasa felé. Mire megvirradt, alattunk a felhők időnként betekintést engedtek: sűrű zöld takarót lehetett látni a magasból, sehol egy út, sehol egy város, ez bizony őserdő a javából! Egyszercsak egy több felé elágazó hatalmas folyó felett repültünk el, ez a Kongó folyó volt, gondoltam magamban. Bizony az ember csak elképedve bámult, ahogy ereszkedtünk lefelé, vályogviskók szalmatatővel, az utak burkolatlan földutak, és jármű alig közlekedik rajtuk.

Hamarosan földetért a gép Kinshasában. Milyen jó hogy nem voltam egyedül, és a nővér akivel voltam alaposan kioktatott, hogy viselkedjek mikor megérkezünk, és mire számíthatok. Sajnos az országban teljes káosz uralkodik, és ez a repülőtéren már jól látszik. Alighogy lelépsz a gépről 10-15 pasas rádugrik és ajánlkozik hordárként. Egy részük egyenruhában van és az útleveledet kéri! Egy részük szintén egyenruhás, a táskád tartalmát akarja látni, de nem szabad megmutatni nekik semmit. A nővér tanácsait követve merev fapofával törtünk utat magunknak az épület felé, ahol az útlevél ellenőrzés folyik. Egyszercsak utunkat állja egy fehér pólós kék gatyás úr: útlevél, útlevél kiabálja. Elisabeth kérdezi tőle: " maga a SNIP embere?" "Természetesen"- feleli Ő. Nagyon erőszakosan kérte az útleveleket, így hát odaadtuk. A nővérét visszaadta mert neki állandó vízuma van, de az enyémet elrakta, mondván hogy majd az irodában kell visszakérni. Na jól nézünk ki... ráadásul nem is volt egyenruhában. Ami megnyugtatott hogy a kezében volt 3-4 útlevél. Folytattuk a sodródást a tömeggel. valahol elém állt egy ember és az oltási könyvemet reklamálta. Csak belepillantott és visszadta. Hogy tudott e olvasni azt nem tudom. Ekkor odasodródott egy ember és köszönt. Ő volt az, aki miránk várt, és akit megkértek, hogy segítsen át a nehézségeken. Mondta, hogy menjünk el a csomagokért és hogy nála van a repülőjegyünk Mbuji-Mayi-ig. Ő egy taxisofőr és barátja a repülőtér főnökének. Egyszercsak odajön egy egyenruhás gárdistaszerű alak, és el akar minket terelni valamerre, mire ő mondta hogy nem, mi most a csomagokhoz megyünk. Kis veszekedés után elment az egyenruhás és hozott egy másikat, amelyik gumibotos egyenruhás volt. Ez utóbbi felelősségre vonta a protektorunkat, hogy milyen jogon tartózkodik bent a recepciónál. Protektorunk elkezdett vele kiabálni és lökdösődni, no ez megtette a hatását és a gumibotos és társa visszavonult. Mi szépen nyugodtan megvártuk a csomagjainkat. Ekkor jött megint egy egyenruhás, hogy menjek vele mert vissza akarja adni az útlevelemet. Én beugrottam neki és vele mentem. Kicsit odébb egy másik egyenruhás megállított, hogy mutassam mi van a táskámban. Mondtam neki, hogy semmi különös, kis személyes tárgyak, de ő csak erősködött. Végül beleegyeztem, és bepillantást engedtem a táskámba, amiben szemészeti kis műszerek voltak. A kis csipeszek nem igen izgatták, de az oftalmoszkóp fejre izgalomba jött és elkezdett kiabálni. Készülék, készülék kiabálta. Nem készülék mondtam, hanem oftalmoszkóp a kórház részére, de ő csak tovább hajtogatta hogy készülék, készülék. No, akkor legyen készülék mondtam, becsuktam a táskámat és továbbmentem. Szerencsére pont jött velem szembe az útleveles és mondta hogy menjünk az irodába. Ezt látva a többi lekopott. Az irodában egy szép A4-es lapra beírták az adataimat. Kiderült hogy ő a SNIP főnöke. Elmesélte, hogy egy csomó álruhás alak próbálja beszerezni az útleveleket és pénz ellenében visszaadni, valamiből élni kell!

Módosítás dátuma: 2009. október 19. hétfő, 11:55
 

Online Felhasználók

Oldalainkat 46 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes