RICHÁRD TESTVÉR KONGÓI BETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Újabb szemészeti missziót végezhettem Lubumbasiban, a gazdag Katanga megye fővárosában. Ezen missziók célja kettős: gyermekeket operálni és a St Bernadette szemészeti centrum sebész-orvosát tovább képezni. E kettős feladat elvégzése azért nehéz, mert rengeteg gyermeket látok és operálok, és egyszerűen nincs idő a másodikra.
Testvérek, szürkehályoggal. A késői operáció következménye a súlyos amblyopia (tompalátás)

Lubu26Lubu30

Most is, a 10 napos ottartózkodás alatt 32 (gyermek) szemet operáltam. 8 éves cataractás gyemek az iskolából! Rendkívül szomorú helyzet!

Itt Afrikában a gyermekkori szürke hályog aránylag gyakori betegség. Sebészete különleges technikákat igényel, az utókezelés pedig igen nagy kihívás a szemészeti intézmények felé.
Mindezek ellenére nagyon fontos minél korábban operálni, csak így kerülhetjük el az amblyopia fellépését.
A jobb szem secunder szürkehályog operációja után. „Újra szép vagyok, és még látok is!”

Lubu15
A mostani misszió egyik „érdekessége” az volt, hogy találtunk egy gyengén látók/vakok iskolájában 4 olyan kétoldali operábilis szürke hályogos gyermeket, akik már 3 éve voltak az iskolában! Elképesztő hanyagság az iskolai személyzet részéről! 4-8 éves korúak voltak, így a műtét csak bizonyos igen gyenge látást tudott nekik biztosítani.
Operáltunk felnőtt betegeket is, a legmodernebb phacoemulsificatiós technikával, aminek az eredményei ragyogóak voltak.
Mbuji Mayi-ba visszaérve sok beteg várt. A kis szemészeti centrumunk újabban igencsak látogatott, műtéti eredményeink igen jók, igy elnyertük a betegek bizalmát. Gyakran úgy kell lebeszélni egy egy pácienst:”várjunk még a műtéttel, nem olyan sürgős”…
Időnként megszeppenve gondolok arra, hogyan merek én egy gyermek szeméhez hozzányúlni. A műtőben viszont elszáll a bizonytalanság, és helyét öröm és nagy nagy remény váltja fel!

Fr Richard