Home Adományok felhasználása
Megérkezett a szállítmány PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. február 17. vasárnap, 18:27

MEGÉRKEZETT A SZÁLLÍTMÁNY

Mily nagy öröm, végre megérkezett az alapítvány által küldött kb 500 kg-os adomány.

Már hónapok óta türelmetlenül várjuk. Itt Afrikában a hetek-hónapok összefolynak, „ne tessék, kérem idegeskedni, folydogálnak a dolgok a maguk medrében” mondták nekem, aki hetente telefonáltam:
- Hol vannak a ládáink???
Egyszer egyik afrikai mondta nekem, aki az órámat fejcsóválva nézegettem…
-Elkésett,  mondtam
-Á, doktor, nektek van órátok, nekünk meg van időnk…
Na, mit lehet erre mondani?

Szóval, végre megérkeztek a csomagok. A szalon újra csatatérré változott, és bele tellett 2 napba, hogy elrendezzünk mindent. Kb 100 kg használt szemüveg is érkezett, s mivel misszióba készülünk vidékre, úgy döntöttem, hogy viszek amennyit tudok, a szemüvegekből. Ehhez viszont be kellett mérni őket, mert ott, a munka hevében erre nincs idő. A vasárnapi pihenőnapot erre szántam. Mivel egy hete nem volt áramunk szerkesztettem egy kis mérőlécet, amin a pluszos üvegek dioptriáját meg lehet saccolni, és így sikerült ezzel a gyors módszerrel 5 doboz szemüveget lemérni.

Ezek a Magyarországról érkezett szemüvegek mennek Afrika őserdejébe!
Majd jelentem, volt e siker, biztosan lesz!
Köszönjük mindazoknak, akik áldozatos munkával gyűjtötték, azoknak, akik továbbították, és azoknak, akik adták ezeket a szemüvegeket! Szerintem igen jó szolgálatot fognak végezni!

Fr Richard

Készülődés a következő misszióra
Igen izgalmas és érdekes misszióra készülünk. Lusambóban, ahova évente 2-3x járunk, jelezték, hogy a folyón felfelé hajózva 120km-t, egy egészen elzárt körzetbe jutunk, ahol igen sok a szemészeti beteg. Ezt a falut Pania Mutombo-nak hívják, és a közvetlen közelben sok, igen népes falu van.

A trópusi őserdő-zóna déli peremén fekszik. A Lusambo folyó ezelőtt 20 évvel eddig volt hajózható, de mivel az áru továbbszállítása az útviszonyok miatt  gondot okozott, a hajóforgalom teljesen leállt. 2012 novemberében, amikor Lusambóban voltunk missziózni, egy kis csapat felmotorozott, és 3 napig betegeket vizsgált. Sok –sok onchocerciásisos (folyami vakság) és szürkehályogos beteget találtak. Igen nagy a szegénység arrafelé, és a betegek 80%-a, akiknek beajánlották, hogy megyünk Lusamboba, mert ott vár az orvos, megoperál és majd látsz, azt mondta: nem lehet, egy fillérem sincs, még kajára sem, és hogy jutok majd vissza, ide?
Így elhatároztuk, hogy a következő missziót megosztjuk Lusambo és Pania Mutombo között. Rendkívül izgalmas lesz, ugyanis Belga látogatóink lesznek, és velük megyünk. Íme, a program:
-február 20-án jönnek a belgák, és 2 napig a Mbuji Mayi-i szemészeti centrumot látogatják, fotóznak + iterjúk
-22-én indulunk kisrepülővel Lusamboba, ahova közben kocsival megérkezik a felszerelés.
-23-án neki a Sankuru folyónak motoros pirogával, és a vizilovakat jól kikerülve felhajózunk Pania Mutombo-ba
-24-én elhelyezkedünk és indul a rendelés. Két-három nap rendelés után, amint van műtétes program, kezdődnek a műtétek. Pania Mutombóban kb 10 napot gondoltunk maradni, majd lehajózva, Lusamboban még 10 napot, így lesz a misszió kb 3 hetes.

Pania Mutombóról annyit érdemes még tudni, hogy amolyan nagyobb falucska. A kongói egészségügyi program megreformálásával, ezelőtt 6 évvel ezt a körzetet is, mint sok egyéb körzetet,  önálló egészségügyi zónává alakították. Az egészségügyi zónáknak  a központja, a referencia-kórház, és itt egy kisebb házat kiáltottak ki kórháznak. Én még nem láttam, de mondják, hogy nagyon vidéki kinézetű. Az a terv, hogy a rendelést a „kórházban”  végezzük, és a műtéteket a plébánián. Azért ott, mert az egyetlen normális  épület, a régi missziósok által épített katolikus plébánia és a templom… Szerencsére a plébános jó barát, és szívesen lát minket… Nos, ilyen ez a Kongó… mindenütt improvizálni kell. Az előkészületek fontos része, a bevásárlás, most úgy döntöttünk, hogy mindent innen viszünk: tányérokat, kést, villát, matracot, szúnyoghálót, műanyag széket, (ezeket azért, hogy ne kelljen ott bérelni!)  wc papírt, kemotoxot, majonézt, konzerveket, lekvárt, lisztet, hogy legyen kenyér, repceolajat… és csokit, hogy az elkeseredett pillanatokban legyen morál-segítő terápia… Természetesen viszünk gyógyszereket, szemüvegeket és mindent, ami a szemészeti alapellátáshoz szükséges.
Készül majd sok fotó és riport is a betegekkel. Egyébként a tavalyi Lusambói misszió során operált szürkehályogos beteg „a falusi  banya”/lsd. 2012 misszió Lusambóban cikk/ ebből a faluból való, remélem, hogy viszontlátjuk.

Még egypár szót a költségekről: A legnagyobb gondot, ami eltér a megszokottól, az üzemanyag költség fogja okozni. Igen drága mulatság a motoros piroga, mert a felmotorozáshoz kb 125 liter benzin kell, és mivel kétszer fog fordulni a piroga, csak a benzinköltség kb. 1000 dollárba fog kerülni. A gépkocsi is sokat fogyaszt ezen a lusambói úton, ahol rengeteg a homok. A betegeknek szemüveget és gyógyszert biztosítunk, ami szintén költséges. Ezekhez a költségekhez kérünk idén alapítványi támogatást.
Fr Richard, a készülődés hevében.


Módosítás dátuma: 2016. július 12. kedd, 11:30
 

Online Felhasználók

Oldalainkat 98 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes