Home Missziók Misszió az őserdőben
Misszió az őserdőben, Lokoko és Kole városkákban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. szeptember 20. hétfő, 19:09
Újra úton voltunk...Én, Patient és Etienne, két szemészeti szakápolóm. A száraz évszak kitűnő lehetőséget adott, hogy ismét elinduljunk és távoli vidékekre menjünk segíteni a betegeken. „Richárd testvér, miért mész messzi helyekre misszióba, hiszen itt Mbuji Mayi-ban csak le kell ülnöd, és van bőven elég beteged”, mondta egy kedves európai ismerősöm. Akkor leültünk, és szépen elmeséltem az itteni belső vidékeken élők elhagyatottságát, magányát és nyomorát. Mondtam neki, nézzük a számokat és a beteganyagot, akiket ilyenkor kezelünk, és megdöbbentő valóság rajzolódik ki: a betegek igen messziről, sokszor 4-500 kilométerről jönnek, közöttük nagy számban igen elhanyagolt, nemritkán 10 éve teljes vakságban élő emberek, egyetlen vágyuk, hogy újra lássanak.
Idén úgy gondoltam, hogy visszatérünk a Pigmeusok földjére, és megduplázzuk az ottlétünk idejét. Így született meg a terv, hogy Lokoko-Pelenge faluban 3 hétig, és Kole városkában szintén 3 hétig maradjunk.Az utazás szép és kalandos volt. Sofőrünk ügyesen átkelt a rozoga hidakon.Az új terepjáro kocsinkkal Mbuji Mayi-Kabinda-Tshumbe utvonalon 550 km haladva, majd kisrepülőre szállva Tshumbe-Tshudi volt az utvonal.


A repülő futóművét is javítani kellett.

Innen pedig gyalog 3 km Lokoko, kis Pigmeus település, ahol a minket meghívó Agnus Dei, német alapítású Katolikus közösség fogadott... no, meg a betegek! „Már 650 felirt beteg van” mondta Maurus testvér érkezésünk órájában.Alig tettük le a csomagokat, hozzám lép egy fiatalember: Doktor, megismersz? Én vagyok Richard, az az ápoló, akit 2008-ban szürkehályoggal operáltál itt, Lokoko-ban. Képzeld, most én vagyok az itteni EÜ centrum ápolója! Igen, emlékeztem rá, totál vak volt, és sikerrel operáltuk: Csodálatos volt látni, milyen komoly hatása lehet sokak életében a mi kis csekély akciónknak.Richard nevű ápoló és Maurus testvér, a  technikai felelős

Egyébként idén is, Árpádházi St Erzsébetről neveztük el a Lokoko-i akciót! (Aktion St Elisabeth III)
Jöttek a betegek mindenhonnan. Az egyik legfrappánsabb és legmegdöbbentőbb eset így szól: Kb 500 kilométeres gyaloglás után az őserdei utakon, 2009 márciusában érkezett Lokoko-ba egy kb 65 éves, vak bácsika két fiával és lányával, az egyenlítő vidékéről. Hallotta, hogy a szemész doktor évente jön ide, és a 2009-es missziót megcélozva, kissé előbb érkezett, biztos ami biztos... Igen ám, csakhogy bizonyos tények miatt, 2009-ben nem mentünk Lokoko-ba. (Egyszer elmesélem, hogy miért) Ők pedig nagy bizalommal várva a doktort, letelepedtek egy falucskában. Az idő telt-múlt, mire végre, egy kis év késéssel megérkeztünk... Ő volt az első beteg, akit elém vezettek.Egy éves várakozás után: „Mondd doktor, mi a verdikt?”

Ott állt a lánya, aki vezette, és reszketett: mi lesz, ha a doktor valami rosszat mond, és nem lehet segíteni?
A bácsinak igen régóta meglévő szürkehályogja volt. Nem is szürke, hanem szinte fekete volt! Nagy reménnyel néztek a műtét elé, és hatalmas volt az öröm másnap, amikor végre, a kötést levéve a Papa újra látta fiait és leányát! Csodálatos, felejthetetlen pillanatok!„Te vagy az Jóska? Igencsak megnőttél!”Újra látok, hát ilyen a család?

Sajnos nem egy esetben súlyos, végstádiumú glaucomás (zöldhályog) beteget láttunk. Ők is gyógyulni jöttek, és ilyenkor az orvosi vélemény lesújtó. A közösség külön imaórákat szervezett ezeknek a betegeknek, hogy Lelküket is ápolhassuk. Nagyon jó volt ez a segítség.
A 3 hét alatt 1050 beteget láttunk, rendelésen napi kb 150-et. Kb 600 kínai szemüveg talált gazdára! A nap vége felé már alig láttam. Műtétes napokon pedig 20 opus volt... Igy sikerült összesen 145 beteget megoperálni. A végére kissé kifáradtunk.A műtét ára: egy tyúk!
Papa Wemba, a Pigmeus vadász.Az 1$-os kínai szemüveg nagy érték!

Titokban reméltem, hogy Kole városkában kevesebb lesz a beteg. Pont ellenkezőleg, rengetegen vártak ránk. Szintén 3 hét alatt 1100 beteget vizsgáltunk, és 144-et operáltunk! Ebből 45 olyan beteg volt, akik bilaterális, kétoldali totális szürkehályoggal jöttek.12 éves gyermek......................................és az idősebb generáció.

Itt voltak azután csodálatos gyógyulások és öröm kitörések! És kérem, minden betegnél csak az egyik oldalt tudtuk operálni időhiány miatt! Nagyon fáradtak voltunk. Közben letepert egy kis malária, de szerencsére nem túl súlyos, és sikerült időben kikezelni.A Kolei missziós nővérek  gondos ápolása tartotta bennünk a Lelket.!Várjuk a kisrepülőt... Etienne, Bernadette nővér, Richard testvér és Patient

Azóta visszaérkeztünk Mbuji Mayi-ba. Tudjuk, hogy vannak, akik már most ránk várnak, ott, a messzi őserdőben. Maurus mondta, „innen 300 km-re van egy nagy Pigmeus település, oda kéne eljutni egyszer” Szívünkben, imáinkban készülünk visszatérni, és már most méricskéljük lehetőségeinket és az időnket... Mindig világos előttem: amit kis szemészeti egységünk tenni képes, az csodálatos, egyedi de ugyanakkor hatalmas felelősség. Congóban a szemészek 90%-a a városokban csücsül, míg a betegek nagy része árválkodik. Ez a mi missziónk, feléjük menni. Egy csepp a tengerben!

Lokoko, 2010 augusztus 05-énA lehető legmodernebb technikákat alkalmazni az őserdőben, ez az én törekvésem, hiszen így nyerhető a legjobb eredmény. ( Small Incision Cataracte Surgery hajliíható műlencse beültetéssel)


 

 

Módosítás dátuma: 2016. május 18. szerda, 08:52
 

Online Felhasználók

Oldalainkat 73 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes