Home Adományok felhasználása 2009-2010-es évek
2009-2010-es évek PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. május 17. hétfő, 07:04

A Kongóba küldött adományok sorsáról, további felhasználások...


A szemüveglencséket tartalmazó csomagok kicsomagolása a Mbuji-Mayi szemészeti központban.

Szerencsésen megérkeztek a Mbuyi-Maji szemészeti centrumba  még 2009. októberében feladott szemüvegek, szemészeti apró operációs fogyóeszközök. Ezek a csomagok az Afrikáért Alapítvány Kinshasába küldött szállítmányával együtt utaztak egy konténerben.


Érkezés Kinshasába.


Kinshasából a dobozok repülővel jutottak el a Mbuyi-Maji szemészeti centrumba.
Ez a kép már ott készült a szállítmányról.

A támogatók adományaiból vásárolt szemüveglencséket és egy db. csiszoló gépet repülővel juttattuk el Kinshasába még augusztusban. A szállítmány szerencsésen megérkezett. Mbuyi-Majiba való továbbszállítása még folyamatban van.

Az alapítvány valutás számlájából vásároltunk az Alcon Hungária Kft-től szemészeti operációs műszereket. Ez egy nagy 26 kg-os doboz volt. Kaptunk még ajándékba két doboznyi egyéb apró operációs fogyóeszközt. Köszönjük az adományt. A három dobozt postán adtuk fel Belgiumba a Lumiére pour le Monde (LFTW) karitatív szervezethez, a további szállítást Kongóba ők magukra válalták. 

Piérre Simon szakápoló -akinek orvosi egyetemi tanulmányainak finanszírozását az alapítvány magára vállalta-  eredményesen elvégezte a 2009-2010-es tanévet.


Richárd testvér levele a munkáját imában és anyagiakban támogatókhoz:

Tisztelt támogatóink!


Nagy örömmel és büszkeséggel írom e sorokat! Kicsiny Magyar hazámból érkezik a távoli Kongóba váratlan segitség! Csodálatos támasz, csodálatos vigasz ez számomra. Az alapítvány működését társadalmi munkában biztosítók munkája, a különböző anyagi és tárgyi adományok óriási segítséget jelentenek!  Köszönöm, hogy a támogatás által hatékonyabb eszköz lehetek az ott vállalt misszóban, a távoli vidékeken. Önerőből a Kongói viszonyok között szinte lehetetlen dolgozni, így bátran mondhatom, minden seíitség aranyat ér! Köszönöm, hogy legfőbb célom elérésében segítenek: a legszegényebb, elhagyatott betegeken segíthetünk, egyeseknek csökkentve a szenvedését, másoknak csodálatos gyógyulást adva. „La vue, c’est la VIE” (A látás az élet) szokták mondani betegeim. Igen, segítségükkel életeket mentünk, embereknek adjuk vissza az életkedvet, a méltóságot és szenvedőknek nyújtunk enyhülést. A feladat hatalmas: 8 millió lakosra, a kelet Kasaï megyében ketten vagyunk szemész szakorvosok!  Az ÚR bőséges áldását kérem mindenkire, aki ebben a nemes munkában segít!

Fr Richard

 

Kedves honlapolvasók!


Az alapítvány működéséről, az összegyűlt adományokról az Aktuális hírek rovatban megtekinthetik az alapítvány Egyszerűsített beszámolóját és Közhasznúsági jelentését.
Mint ebből kitűnik, az elmúlt évben csak egy kisebb összeg került felhasználásra egy szemészeti műszer alkatrész pótlására.

Most hogy Richárd hazajött egy rövid időre, felgyorsultak az események, és több beszerzés is történt.

Vásároltunk néhány led lámpát melyeket Richárd a Mbuji-Mayi szemészeti centrum műtőjébe, illetve a Kabindai kórház műtőjébe szándékozik kipróbálni. Mivel napelemes szisztémával működik a kórház áramellátása, elsődleges szempont az energiatakarékos működés. Amennyiben beválik, további vásárlásokat is tervbe vettünk. (Köszönet illeti a Polysystem Kft-t a 10%-os kedvezményért, amit az ügyünk támogatásáért nyújtott.)

Tudomásunkra jutott, hogy egy felszámolás alatt álló optika cég készletéből, nagyon olcsón szemüveglencsékhez és egyéb felszerelésekhez juthatunk.
Innen 7800 db szemüveglencsét és egy csiszológépet vettünk, rendkívül jutányos áron. Itt is kaptunk egy kis kedvezményt, köszönet érte.
Ennek kijuttatása Kongóba, még további költségeket jelent, szállítás, vámköltség.
Nagyon nagy előrelépés lesz a Mbuji-Mayi, és az eldugott falvak szemészeti ellátásában, ha sikerül beüzemelni egy kis optikai műhelyt. A kétmilliós lélekszámu Mbuji Mayi-ban nincs optikus, és a felirt recepteket a tehetősebb betegek Kinshasába küldik elkészítésre.  Mbuji-Mayiban egy bácsi smirglipapírral! csiszol be lencsét keretbe, ha hoznak neki lencsét és keretet!

Az alapítvány dolláros számlájáról került kifizetésre a Kinshasában rekedt szállítmány vámköltsége, mely 1000 $ volt. Ez a szállítmány /18 nagy doboz tartalma/ Magyarországon plébániákon gyűjtögetett szemüvegeket, kórházak és szemészeti rendelőktől kapott műtéteknél használatos fogyóeszközöket és egyéb felszereléseket tartalmazott. Már október hónapban feladásra került a Magyar Vöröskereszt közreműködésével, mely önzetlen segítséget köszönünk. Mivel a szállítmány az Afrikáért Alapítvány csomagjaival egy fuvarral utazott, ezért a vámolást ők intézik, mely nagy segítség nekünk, köszönet érte.


További terveink:


A Mbuji-Mayi szemészeti rendelő melletti telek megvásárlása, egy 10 ágyas kórterem építésének reményében, hogy a műtött betegek néhány napig megfigyelésre befeküdhessenek. A mai gyakorlat az, hogy műtét után a beteg hazamegy, ami nagyban megnöveli a szövődmények kialakulásának kockázatát.

Pierre Simon szakápoló -aki már hosszú évek óta Richárd testvér jobbkeze- orvosi egyetemi képzésének finanszírozása, ami évi 500 $. Nagy előrelépést jelentene, ha ketten műthetnének, ennek főleg az igen költséges missziók alkalmával lenne nagy jelentősége, mikor a rendelkezésre álló 2-3 hét alatt megkétszerezett hatékonysággal tudnának gyógyítani. Nem kéne azt mondani a vak betegnek: "önt már csak jövőre tudjuk megműteni, egy következő misszió alkalmával"


És amiről még kedves honlapolvasóinknak tudni kell:


Richárd áldozatos munkájára mások is felfigyeltek, így sok támogatást kap Belga szervezetektől. A velük való együttműködés egyik igen fontos gyümölcse, hogy a Mbuji Mayi-i missziót egy toyota Land Cruser gépkocsival támogatják. Magyarországi támogatók segítségével /ez nem az alapítványon keresztűl történt/ hozzájutott egy Steyer Puch  PINZGAUER 6x6 –os terepjáró mentőautóhoz. Nagyban megnöveli ez a missziók hatékonyságát. A PINZGAUER autóban minden fontos felszerelés kényelmesen elfér, a raktérben pedig aludni lehet, amivel megspórolhatják a szállás költségeit. Az igen nehéz terepen ez a gépkocsi könnyűszerrel elmegy!


Íme néhány kép a Kongói útviszonyokról, itt éppen Kabindába menet egy elakadt járművet húznak ki a kátyúból.


 


Kongóban kevés az autó, és azok is igen rossz műszaki állapotban vannak a rossz útviszonyok és túlterhelés miatt.Richárd testvér:

- Az idei száraz évszakot (Julius-augusztus) szeretnénk kihasználni missziók végzésére. Nagy vágy, hogy visszatérjünk a LOKOKO-i Pigmeus telepre, ahol már kétszer voltunk misszióban, és ahol legutóbb hatalmas betegözön fogadott! A betegek már nagyon várnak. A legnagyobb probléma az odajutás, ugyanis az őserdő mélyén, a „SALONGA” park déli szélére kell menni, és gépkocsi számára járhatatlanok az utak. Tervünk, hogy KOLE városától bérelt repülővel mennénk.

- A LOKOKO-i 3 hét előtt KOLE városban fogadna az ottani közkórház, ahol kezdenénk 3 hetes misszióval. Erre a két misszióra az összesen 6 hetes időszakra 4 fős stábot tervezek 2 ovos, és 2 szakápoló menne. Előre becslés szerint 5000 és 7000$ közötti lesz a költségvetés.
Négy hordágy helyezhető el emeletes szisztémával a raktérben.

Módosítás dátuma: 2013. április 03. szerda, 12:57
 

Online Felhasználók

Oldalainkat 50 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes