Home Részletek Richárd leveleiből Ötödik rész: Szegénység
Ötödik rész: Szegénység PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. szeptember 21. hétfő, 07:27


Szegénység

Házunk nagy változásnak néz elébe. Egy hét múlva érkezik 12 új testvér. Egy pásztorváltás nagy dolog a ház életében. Eddigi pásztorunk, egy idősebb apáca néni, Lorette nővér, hazamegy Franciaországba.
Az utóbbi hónapokban sokat dolgoztunk a ház körül, már az új pásztor terveit csináltuk. A kvadraturát bezártuk, hogy így idegen ne jöjjön be a ház belsejébe. Eddig teljesen nyitott volt kelet felé, és állandóan nagy járkálás volt.
Rengeteg a kéregető, aki jön kérni különböző dolgokat: pénzt, ruhát, ennivalót. Vannak állandó vendégeink, megjönnek, illedelmesen kérnek egy tál ételt és miután elfogyasztották elmennek. Ilyen pl. Papa Raymond akit a közösség napokig ápolt, mert halálán volt. Semmilye nincs, és nagyon szakadt. Nem akart napokig elfogadni tőlünk egy nadrágot, a régi amiben járt hátúl teljesen elszakadt, és kilógott a feneke. Kénytelenek voltunk megtagadni tőle az ételt, hogy fogadja el a gatyát. Azt mondta túl szép, és majd megvádolják hogy lopta...2-3 nap múlva aztán ráállt...
Aztán itt van Nyengéle. Ő egy 30 éves értelmi fogyatékos asszony, a családja elűzte és ideje nagy részét itt tölti a házban. A hátán lóg utolsó gyermeke M'Peye, aki mésfél éves és írtó aranyos. Nyengélének 3 gyermeke van. Amikor jött a következő, egyszerűen otthagyta az idősebbet, és az újszülöttel foglalkozott. Persze azt nem lehet tudni hogy ki a gyerek apja. A két idősebb gyerekét a közösség árvaházában helyeztük el. Itt most 30 /3-18 évesig/ gyerek van. Nos Nyengéle a nap különböző szakaszaiban jelenik meg és kiabálva kéri jussát, jó kis ebédet. Évek óta beszél róla, hogy a közösség építsen neki házat. Minden építkezésünk alkalmával azt hitte, hogy most végre az ő háza épül. Egyszercsak megunta a dolgot és a tettek mezejére lépett. A ház háta mögött lévő téglarakásból elkezdte hordani a téglát. Hátán a gyerek, fején egy lavór abban 3-4 tégla. Nem buta mert a leendő házát a forrás mellé kezdte el építeni.
A múltkor látom, hogy Nyengéle a földön négykézláb, a fia a hátán, és szedeget valamit a földről, amit rögtön meg is eszik. Hát persze, a termeszhanygyák! Ezek évente egyszer kirajzanak, ilyenkor éjszakákon át lesik az emberek. Minden családnak megvan a maga termeszhangya vára, amit féltve őriz. Nyersen is, de főleg sütve fogyasztják.  A másik érdekes étel a "poisson potin" Ezek 2 cm-es kis halak, amit sütve fogyasztanak. Az egész állatnak a fele a szeméből áll. Amikor a tányérodra tesznek két kanál ilyet, akkor pár száz halszem mered rád. Nekem különösen furcsa, mert a sütés miatt kataraktás szemek merednek rád! Brr...általában nem szoktam enni belőle.
Most, hogy meggyógyultam az étvágyam is megjött. Rájöttem, hogy a helyi ételek is ehetőek. Az itteni fő étel a biasi /maniókaliszttel és kukoricadarával készül/ ez a manióka leveléből készült szósszal egészen ehető. Az itteniek ezt nevezik evésnek. Legtöbben naponta egyszer esznek, ezért már gyermekkorban reflexé válik: ha ehetsz, annyit egyél, amennyi beléd fér.
Itt van pl. a kis Kasongo. Ő egy 6 éves kisgyerek, aki egyszercsak megjelent a közösség ajtajában. Egészen mindennapos a történet. Apjának több felesége van és egyszercsak Kasongo anyukája meghalt. A mostoha anyja vette magához. Az apja egyik nap fogta magát és elment Mbuji-Mayi-ba gyémántot bányászni. A mostoha pedig kitette a kicsit az utcára. Felvittük a kórházba, mert kicsit ki volt éhezve. Kapott enni. Ekkor annyit evett, amíg ki nem hányta az egészet, majd újra kezdte. Megállapította: most én vagyok a király, enni adnak, és ha kérek még adnak. A kis Kasongo mindenki tyutyusa lett. Apró éles fogai, angyal kacaja és főleg mondásai meghatották a doktornéniket. Két hét után dönteni kellett a sorsáról. A nagytanács úgy döntött, hogy 32. gyerekként a közösség árvaházába kerül...
...Rengeteg a kéregető, és általában nemet kell mondanunk. Egész Zairét nem lehet pénzzel, ruhával, tollal, fütettel stb-vel ellátnunk. Ennivalót mindenkinek adunk, de a nővérnek, aki a kapus szolgálatot végzi nagyon nehéz dolga van. Itt pillanatok alatt darabokra szednek az emberek, ha nem vigyázol. Jó példa erre, a minap szem és fültanúja voltam egy beszélgetésnek. Dr. Claire, aki reggel 8 óra óta evés nélkül, megállás nélkül dolgozott, szaladgált, kb 100 gyereket levizitelt, egy csomó terhes anyát vizsgált, jött be az orvosi pihenőterembe, de egy beteg nem akarta beengedni, hogy az ő problémáját oldja meg. "Ha most nem ülök le, és nem eszek egy falatot /du 3 óra volt/ akkor meghalok, ezt akarja?"- mondta Claire. "Igen nővérem"- hangzott a válasz...
Mit lehet erre mondani? Iszonyatosan nehéz felismerni, hogy hol kell nemet mondani, és hol kell segíteni.
Ez a levél remélem segít majd karácsonyt jobban megértenünk. Kívánom, hogy a gyermek Jézus mindannyiunk szivében megszülethessen, és akkor nagyon közel leszünk egymáshoz!

Kabinda, 1995.dec.12

Módosítás dátuma: 2011. február 15. kedd, 18:25
 

Online Felhasználók

Oldalainkat 45 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes