Home Aktuális hírek Az ünnepek Kabindában
Az ünnepek Kabindában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2017. január 06. péntek, 17:05

Richárd testvér, Geiszelhardt Balázs önkéntes szemésszel két hetes misszión volt Muene Ditu és Wikong városokban. Most indultak a következő misszióba az Egyenlítő közelébe Basankusu-ba.
Előre láthatólag február végén térnek vissza Mbuji-Mayiba, ahol addig is gőzerővel folynak a fogadó épület beköltözéséhez nélkülözhetetlen munkálatok: aggregátorház, WC a betegeknek, kerítés, villámhárító és víztorony építése.
A tervek szerint márciusban a szemészeti rendelések és műtétek már az új épületben lesznek.


További képek itt, és az alapítvány facebook oldalán!


Újabb szállítmányt idítottunk útnak Kongóba! A 20 csomag /214 kg/ tartalma: fénycsőablakok, réslámpák, szemészeti műszerek, dioptriamérők, autóalkatrészek a Pinzgauer mentőautóhoz. Köszönjük a Sasszemklinika adományait: réslámpát, szemészeti műszer asztalt, dioptriamérőt, és a Velux Magyarország Kft adományát a fénycső ablakokat melyek a szemészeti kórház befogadó épületébe kerülnek beépítésre.

Utolsó símításokat végzik a szemészeti kórház fogadó épületén. További képek itt és az alapítvány facebook oldalán.

 

Az ünnepek Kabindában

 

Idén minden ünnep a hétvégére esett. Ez annyiból jó volt, hogy sok beteget sikerült kezelnünk és vizsgálnunk és nem utolsó sorban megoperálni.

Szép számmal jöttek szürkehályogos betegek a környező falvakból, és több bilaterális eset volt közöttük. Ilyenkor mindig elszorul a szívem. Képzeld el a Te Nagyidat, esetleg Édesanyádat, amint vakon ül a ház előtt. Vár, valamit vár. Na, de mit? Hiszen több száz kilométerre a legközelebbi kicsit fejlettebb kórháztól, semmiféle megoldás nincs a szürkehályogra. Már megpróbálták a helyi, lokális szereket. Már átesett a ráolvasásos gyógymódon, már a próféta is próbálkozott, de a sötétség megmaradt és a totál tehetetlenség uralkodik.

Reggelre kelve kiültetik a nénit egy székbe a ház elé. Ottmarad addig, amíg bele nem fárad: nyom ez az átkozott szék, mert itt még a fotel is szúrós és bök.

Azután sürgős elintézendő, természetes igény merül fel. Ilyenkor szóljunk az unokának, hiszen ő mindig készen áll, hogy segítsen. Elvezet oda, ahova a király is gyalog jár, a kis házhoz. No, de itt sem egyszerű az élet, hiszen hol a gödör, és hol a lyuk?

-„Istenem, meddig kell még ilyen megaláztató helyzeteket kiállnom?

Délután öt órakor ebédhez hívnak. Estebéd, igen, hiszen az átsiklott, elfelejtett reggeli kávé óta már reklamál a gyomor és ideje lesz valamit enni. Az asztal végtelen mélységében fogalmam sincs, mi hol lehet, mit hol kell remélni. Itt csak a türelem segít, hiszen van aki segít, van aki elém teszi a tányért, van aki kezemet vezetve értelmet ad a tálnak, a tányérnak, a biashinak és a hozzá készített kalejinak… estebéd a ház mögött, együtt a család. Majd hamarosan beesteledik és a sötétség még sűrűbb, még sötétebb lesz. Valami fénylik, talán a hold vagy a csillagok? - Egy éj, egy nap és újra indul minden…

Vannak fiaim és leányaim szép számmal. Mindenki segítene szívesen, de hogyan, mi itt a segítség?”

Valahogy ilyen életet élő betegekkel van szinte minden nap dolgunk. Hát persze, hogy megváltás, amikor arra járva megoperáljuk és LÁT a néni, vagy bácsi. Hát persze, hogy újjászületés, amikor megszabadul az ilyen magalázó szituktól, mint elvezetés kézen fogva, botot húzva, cérnát rángatva, és állandóan valakitől való függéstől.

 

Néha furcsa hangulatban, a széken ülve, egymagamban….. elgondolkozom a világ folyásán. Hát normális ez, hogy szürkehályog miatt évek óta vak emberekkel találkozom?  Ez a néni egész életét becsületesen megküzdötte. Megszülte 8 gyermekét, van 15 unoka és még dédunoka is, van házikó, föld, és a Papa már elment, jobblétre szenderült. És akkor jön a sors csapása, egyszer csak szépen lassan megvakul. Mondják a faluban, biztos fetisált, vagy valaki átkot szórt reá.  Mondják, hogy ott, abban a házban bajok vannak, valami nincs rendjén. Ilyen az élet, a sors csapása kegyetlen, nemigen lehet csinálni ellene semmit…

-Jó, az egyik szem elszállt, de Uram, add, hogy a másik legalább minél tovább lásson. És nem, az is követi az elsőt és lassan a homály lesz úrrá, szétterül és irányít, legyőzhetetlen, visszafordíthatatlan.

-Jobb sehova nem menni, még valami gödör mélyén kötök ki…. És a telek, aminek minden bugyrát, minden kavicsát ismertem, aknamezővé válik, a legkisebb mélyedés, egy kiálló gyökér, mind mind csak csapda és veszély forrása!

Hát nem 2017-et írunk? Hiszen holnap az Emberiség a Marsra teszi lábát. És közben százezrek vakon várják a megváltást a Földön, ahol a megoldás egy 10 perces műtét?!!!

Hogy jöjjön ez a megváltó, az tőlünk, tőletek is függ! Mert vannak küldöttek, de ugyanakkor vannak helybéli realitások, anyagi körülmények, lehetőségek, és vannak segítők, akik nélkül minden leáll, megakad. És van egy akarat, egy elhatározás, ami mindenen átgázolva utat mutat, irányt ad és segít, hogy helyes döntéseket hozzunk, hozzatok.

Hát ilyeneken töprengek itt Kabindában 2016 utolsó és 2017 első napjaiban, betegeinket látva. Legyen egészség, béke, és akkor tesszük, amit tehetünk! Reszkessetek szürkehályogos szemek!!!

Richárd, 2017 január

 

Módosítás dátuma: 2017. február 25. szombat, 09:04
 

Online Felhasználók

Oldalainkat 17 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes