Home Érdekes történetek Retinasebészet
Retinasebészet PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. június 07. csütörtök, 06:07

A retinaleválásról Kongóban… komoly probléma.

Május hónapban „elöntöttek bennünket” a retinaleválásos betegek. Azért teszem idázőjelbe, mert ez annyit jelent, hogy hetente kb 3-at fedeztünk fel a rendelőben. Itt Kongóban a retinaleválás szerencsére igen ritka. Szoktam mondani betegeimnek: szerencsétekre jó szemeitek vannak. Valahogy az afrikaiak szövetei erősebbek, így szakadásra is ellenállóbbak.
Ennek ellenére, azért van bőven „ablációs” beteg, csak az a nagy baj velük, hogy általában nagyon elkésve, hónapok, évek után mennek orvoshoz. Persze, nehéz úgy specialistához menni, hogy az egész 8 milló lakosú megyében összesen kettő van, és a megye két vége közötti táv 1000km… Kb ilyen a Kelet Kasai megye.
Már évekkel ezelőtt elkezdtünk a retinával foglalkozni. A legutóbb kapott csodálatos műszerekkel pedig egyenesen a retina intraocularis sebészetére van lehetőségünk. Vitrektómia, endolézer, szilikonolajpumpa, vitreoretinális eszközök… Persze, a műszer az csak egy dolog, ahhoz még kell ember is, aki elvégezze a beavatkozásokat, lehetőleg kártétel nélkül. Hetekig, hónapokig  éjjel nappal bújtam a könyveket és az Internetet, és gyakorlatoztam.
Nos, egy ideje így belekezdtünk a retinasebészet gyakorlásába. Jobb későn, mint soha, egy olyan országban, ahol 60 milliós lakosságra nincs ilyen specialista. Aki tehetősebb, és ilyen problémája van, annak Dél Afrikába kell mennie, és sokezer dolláros számlákat állnia. Van, aki inkább Indiába megy…
Érdekes módon, az utóbbi betegeink között több bilaterális retinaleválást találtunk. Ezen betegeknek egyetlen esélyük a műtét. Ráadásul, általában igen szegény emberekről van szó. Nagy öröm számomra, hogy pár Forintért, a rendelkezésemre álló lehetőségeket bedobva új életet adhassak. Szokták itt mondani betegeink: „A látás az élet” és ebben van is valami. Tudom, hogy a retinasebészetben jó specialistának lenni, hosszú utat kell bejárni. A műtétek hosszúak, fárasztóak. De megéri, mert olyan betegeken  segítünk, akik egyébként megvakulnának.
Nos, ezek a legújabb híreink,

Richard, KongóbólSpeciális tükrön keresztül jól látható a levált retina (fehéres színű), és egy szakadás (narancssárga)

 LUBUNGA-i misszió 2012

Valahogy igen gyorsan halad az idő. Újra száraz évszak, újra készülünk szemészeti misszióba. Az utakat jó mély, száraz homok fedi, az elefántfüvet mindenfelé égetik, az ég fakókék, a sarkunk kireped, és a lakosság nagy része köhécsel… „Petite toux de la saison séche” /A száraz évszak kis köhécselése/
 Ezúttal uticélunk LUBUNGA városka. Jelezték az egészségügyi segítő kollégák, hogy Lubunga vidékén rengeteg a beteg. Vettem egy jó részletes „Megyei térképet”, amelyet az UN misszió használ. Kerestem Lubungát,hát kérem, ott, ahol lennie kellene, semmi sincs, se út, se falu, se erdő.
Pedig az elmondottak szerint igen sűrűn lakott „axe” az az út, és egy kis folyó partján van Lubunga, régen komoly missziós település volt.
 Az onchocerciasisos zónában fekszik, és így félő, hogy sok lesz a szembeteg. Innen, Mbuji Mayi-ból négyen mennénk, de ott csatlakozik hozzánk Papa Gilles s még 4-5 segítség Lusambo városkából. Vettünk egy príma, jó nagy PIROGÁT, és hozzá motort, ezzel járjuk majd be a környező falvakat, felkeresve az esetleg operálható, „elfekvő” vakokat.Mint az egyéb missziókat, idén is, az Alapítvány segítsége meghatározó lesz. Szeretnénk jó sok gyógyszert, szemüveget vinni, és mindent, ami a jó minőségű sebészethez kel. Mikroszkópot, Magyar Medicontur gyártmányú műlencsét, sőt, még phacoemulsificatióhoz való műszert is, hajlítható lencsékkel. A legjobb minőséget, és a lehető legmodernebb technikát! … és hozzá elektromos generátort… A telefonokat itt lehet hagyni, ott nincs „réseau”, nincs Internet, nincs áram, víz van a folyóban és a forrásokban… de vannak emberek, vannak állatok, csirkék és kecskék, és ott lesz az őserdő…
-Még Pigmeusok is vannak, bizonygatják egyesek.
- Az jó, akkor megyünk! – döntöttem ezelőtt 3 hónappal, amikor bizonygatták sokan, hogy oda menni kell misszióba!
-Na, de még a térképen sincs rajta!!! mondtam.
-A térképet mi nemigen értjük, de majd meglátod, milyen hatalmas populáció van ott.
Hát kérem, ilyen ez a Kongó, még a hatóságok sem nagyon tudják, hol mennyien vannak a lakosok.
Így indulunk, kissé az ismeretlenbe. Nem tudjuk, hol  lesz majd lakóhelyünk, milyen kórházban dolgozunk majd, hol lesz a rendelés… ígérem lesz beszámoló, csak erő és egészség legyen hozzá. Azért lehet értünk imádkozni, hogy ne kelljünk a krokodilnak, hogy a malária elkerüljön, és hogy a Pigmeusok megszeressék a gyógyulás modern útját…

fr Richard

Módosítás dátuma: 2012. június 08. péntek, 07:10
 

Online Felhasználók

Oldalainkat 32 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes