Home Missziók Misszió Lusambóban
2012 február végi misszió Lusambóban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2012. március 08. csütörtök, 12:10

Tekintsék meg videógalériánkat, melybe több új videó került feltöltésre!

Made in Hungary

A minap az őserdő peremén, egy kis falusi kórházban operáltunk. A szemészeti műtétekhez infúziós folyadékot használunk az I/A művelethez. Nézem az infúziós műanyag zacskót, hát nem „Made in Hungary” van ráírva? Mekkora büszkeséggel mutattam a szemészeti ápolóknak íme, ezt nálunk gyártják!
Pár évvel korábban Kinshasában  vettem egy Nokia telefont.  Kellett egy új, mert a régi kicsit megbolondult, agyára ment a trópus… Az üzletben, egy libanoni pasasnál vásároltam.
-Vegye ezt a Nokiát, Európai minőségű!
-Na ne mondja, hadd lássam! És tényleg, az eredeti címkén ezt a felíratot olvastam: Made in Hungary.! Noná, hogy megvettem, 7 évig jól működött, mindent kibírt, lehetett simogatni és püfölni, leejteni és dobálni… Természetesen mindenkinek meséltem, az én telefonom made in Hungary!
Múltkor leállt a szemészeti sebész-műszerünk. Itt, az őserdő szélén, hiába hívod a szervizt, egyszerűen nincs. Így neked kell megoldani a dolgokat.  Szépen kinyitottam a gépet, nézegettem, pucolgattam, no, látom ám, hogy a hűtőventillátor „Made in Hungary” felíratú! Szóval ezt az alkatrészt Magyarországon legyártották, majd kivitték az USA-ba, ott beszerelték a gépbe, majd az egész visszament Európába, onnan pedig kikerült a Congóba, és itt, a trópusokon  hűti az elektronikát… A hiba persze nem a ventillátorban volt, ezt tán mondanom sem kellett volna…
Még korábban, kb 10 éve, ha az ember itt, Mbuji Mayi-ban bement a piacra izzót venni, szinte mindenütt csak TUNGSRAM- ot lehetett kapni. Olyan volt, mintha a világon csak ez a márka  létezett volna. Szoktam is mondani az árusitóknak: nézzétek, Magyar Tungsram körtéket árultok Mbuji Mayi-ban! Szerintetek van kongói termék a Magyar piacokon?? Azóta a Tungsram körték eltűntek… Helyette mindenfále Osram, meg Kínai izék vannak…
Micsoda jó érzés, ilyen messze Magyarországra gondolni minduntalan. És milyen nagyon jó lenne, telefon és izzó helyett  egy kis hazai füstölt szalonna, meg egy szál kolbász! Hej, no, meg egy pohár örvényesi fehér bor!!

Fr Richard


A falusi banya.

Egy elhagyott helyen levő faluban volt Médard szemészeti szakasszisztens misszióban egy szép napon. Igen sok vak embert vizsgált meg. Arrafelé a folyami vakság még manapság is nagyban dúl. Egyszerre rátalált egy fiatal, 35 év körüli asszonyra.
-Kétoldali szürkehályog, állapítja meg. Ezt az asszonyt könnyen meg lehet gyógyítani, mondja a környezetében lebzselő idősebbeknek, kiváltképp a falu főnökének.
-Az kizárt dolog, hiszen ez egy varázsló banya. Aki ilyen fiatalon megvakul, annak vaj van a füle mögött, ott valami nagyon nem stimmel! Hiszen ilyen korban még a folyami vakságosok is látnak! És különben is, az egész falu tudja róla, hogy banya, hiszen a férje is elhagyta! Két gyermekével úgy tengődik.
-Én pedig mondom nektek, hogy meg tudjuk gyógyítani! Amint szemészeti misszió lesz Lusambóban, küldjétek le a folyón, és meglátjátok!!!Eredeti állapot, itt még mindkét szemére vak fiatalasszony.

Így történt, hogy a fiatal asszony már az első napon ott várt, Lusamboban. Egy piroga hozta, Medard ápoló fizette ki a szállítási költséget, hiszen az asszonynak semmije sincs.A jobb szem műtétje után Médard ápolóval.


Gyermekeivel együtt, nagy az öröm!


A bal szem műtétje előtt.


...és a műtét után...

Egy nap műtött betegek.

Látok!!!
Nagy volt az öröm a sikeres műtétek után. A történet végét nem tudom. A második műtét után, mikor levettük a kötést, teljes az öröm és a hálálkodás.
Majd eltűnt a néni. Bizonyára rohant haza a faluba, hogy bebizonyítsa: ÚJRA LÁTOK, NEM VAGYOK BANYA!
A legközelebbi missziónál mi megyünk majd el a falujába. Micsoda jó reklám lesz a többi beteg számára!!!

Lusambo misszió 2012 február.

Módosítás dátuma: 2013. április 05. péntek, 11:47
 

Online Felhasználók

Oldalainkat 44 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes