Home Adományok felhasználása Köszönet 2010
Köszönet a 2010-ben nyújtott segítségért PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2010. december 30. csütörtök, 09:12

Kedves honlapolvasók, támogatók!

Szeretnénk a honlap támogatóink rovatát a magánszemélyek névsorával tovább bővíteni. Tisztelt támogatónk: amennyiben beleegyezik nevének közzétételére, kérem jelezze ezt a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címen. Köszönettel, a honlap szerkesztője.

A képtárgaléria négy új fejezettel bővült:  Lokoko, Kole rendelés, műtétek;   Utazás a pigmeusokhoz, Lokoko Kole;   Látok!!!;   Kalandos utazás Lusambóba

Most kaptam meg Richárd levelét, melyet a támogatóinak és a honlap olvasóinak írt az elmúlt évben elvégzett munkájáról. Örömmel teszem ezt fel a honlapra, mert sajnos leterheltsége, és a Kongóban uralkodó rendkívül nehéz körülmények miatt, a honlapolvasók nem sűrűn olvashatnak újabb cikkeket.

Részletesebb beszámolót
 a 2010-ben végzett munkáról itt megtekintheti!
"Év vége táján szeretek visszanézni, és kicsit számbavenni, hogyan is telt el az év. Az idei, 2010-es év kis szemészeti missziónknak igen eredményes időszaka volt. Ez évben történt  először, hogy igen komoly segítséget kaptunk, minek hatása eredményeinken messzemenően meglátszik. Idén a St Raphaël Szemészeti Centrum stábja 10.000- nél több beteget látott el, 1100 műtétet végzett Mbuji Mayi-ban és a belső területeken mozgó-misszióban, ebből 700 szürkehályog, 120 glaukoma (zöldhályog), és több mint 100 gyermek szürkehályog műtét volt! A tavalyi teljesítményünket szinte megdupláztuk!

 A Mbuji Mayi-i tartozkodásaimon túl kiemelendőek a távoli helyeken végzett misszióink. Idén három alkalommal voltunk Kabindában, mindannyiszor legalább 3 hétig, voltunk Pelenge-Lokoko őserdei Pigmeus telepeken, Kole őserdei kisvárosban és Lusambo városban, a folyami vaksággal sújtott terület központjában. Egy-egy hetet töltöttem Niko-ban, Muene Ditu városban, és 4x Lubumbashiban, a déli Katanga megye fövárosában. Ide speciálisan az ottani sebészek képzésére és gyermekek operációja miatt hívnak.

Igen komoly támogatást kaptunk a « Lumiére Pour Le Monde » Belga szervezettől.
Az OWW (Ophtalmology World Wide ) alapítvány műszerekkel és fogyóeszközzel támogatott
A « RTKBA » (Richárd Testvér Kongói Betegekért Alapítvány) az év folyamán három szállítmányban összesen 42 dobozban műszereket, fogyóeszközöket és a szemüvegkészítéshez való kellékeket küldött Magyarországból.

Óriási dolog, hogy idén két gépkocsit kaptunk. Ezekkel megoldódott a távolabbi vidékekre való « kiszállás ». Sok meghívás érkezik, az ország hatalmas, és elképesztő a lakosság magányossága az alapellátást tekintve.

 Hatalmas lépés, hogy sikerült egy telket venni az « RTKBA » jóvoltából.  Mbuji Mayi egyik központi helyén, a reptér közvetlen közelében egy 50x60m-es terület, amelyre szeretnénk egy szemészeti kiskórházat építeni. A jelenlegi szemészeti centrum ugyanis bérelt házakban üzemel, szabványoknak nem felel meg, és helyhiány miatt nincs lehetőség kórtermet nyitni. A bérleti dij sok pénzt emészt föl! Igy sikerült megkezdeni egy régi vágyam beteljesítését : Egy önálló, csak szemészettel foglalkozó kiskórház létrehozása. A cél, hogy mindenkinek, (szegénynek, gazdagnak egyaránt) megfelelő szakellátást biztosítsunk, olyan speciális területek lefedésével, amivel másutt az országban nem foglalkoznak ; (retinaleválás, üvegtestsebészet, cukorbetegek retinaelváltozásainak kezelése) Tudom, hogy igen nagy fába vágtuk a fejszénket, itt ugyanis építkezni nem kis dolog !


Nagy csoda nekem, hogy Magyarországról ilyen komoly segítség érkezett. Az RTKB alapítvány részéről. Itt szeretném megköszönni mindenkinek, aki segít, többek között nővéremnek és régi osztálytársaimnak az áldozatos, fáradtságot nem kímélő önkéntes munkát. Az Úr áldása és békéje Rátok!

Ahogy elnézem, az országban alig mozdul valami, annak ellenére, hogy a háborús, mindent megzavaró évekre már 10 év távlatából nézünk vissza. Szinte érthető, hogy ebben a helyzetben a specialitások, mint a szemészet, nem állnak a prioritások sorában. Akciónk rendkívül fontos : reményt élesztünk elkeseredett emberek szívében és ezáltal új életet, új perspektivákat nyitunk számukra ! Köszönöm, hogy ebben kapok segítséget, támogatást, anyagi és lelki erőt ! Ezúton szeretnék minden kedves támogatónknak kivánni sok áldást és békét az Új Esztendőre !

Fr Richard Kabindából

2010.12.30
Módosítás dátuma: 2011. február 28. hétfő, 14:28
 

Online Felhasználók

Oldalainkat 49 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes