Home Részletek Richárd leveleiből Harmadik rész: Az első hónapok Kabindában
Harmadok rész: Az első hónapok Kabindában PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. szeptember 18. péntek, 17:06


Harmadik rész: Az első hónapok Kabindában


Lassan kezdem megszokni a házat, a testvéreket, a menetrendet. A kórházat is, igen, sok mindenre felkészültem, és sok féle képpen elképzeltem, de ezt nem gondoltam. Megrázó élmény volt első kórházi látogatásom. Erről majd később részletesebben is írok. Ami a szemészetet illeti, elkezdtem rendeléseimet. Most még nem sok beteg jön, mert lassan terjed a hír hogy megjöttem, de már az első 25 beteg között volt 4 súlyos eset. Igaznak bizonyult a hír, amit az itt négy évig dolgozó francia sebész mondott: Kabindában súlyos eseteket fogsz látni!

Szabadidőm nagy részét szereléssel töltöm el. Előszőr a szemészeti műszereket kezeltem le, majd megjavítottam a ház fénymásológépét. No, ezután jött a sok rendelés: rádió, lemezjátszó, spektrofotométer, inkubátor, elektromos orgona, óra...hej de kevés vagyok mindehhez!

De itt Kabindában az elmaradt körülmények között is fel kell találnunk magunkat. A vidék gyönyörű, amolyan dombos-völgyes terep. A völgyekben patakok folynak, igen sok a víz errefelé. A völgyekben amolyan őserdő sűrűségű növényzet van, nagy fákkal, pálmákkal.

Rengeteg gyümölcs terem errefelé, most van a mangó szezon, ez a gyümölcs hatalmas fákon terem vadon és rengeteg van egy fán. Van még papaya, banán, narancs, ananász, marakuja, avocado. A banán egészen kicsi és írtó finom, össze se lehet hasonlítani az otthonival...

...Az utóbbi időben kicsit betegeskedtem. kb négy hete kezdődött, többen is közülünk torokfájás, köhögés, láz, gyomorpanaszos tünetekkel küszködtek. Úgy döntöttünk hogy vírusos nyavaja. Kis javulás után megint ágynak estünk, én is. Kifejezett emésztési panaszaim lettek, fájt a máj tájékom és 38 fokos lázam volt. Reggel Claire csinált egy vérvételt malária vizsgálatra, én pedig megragadtam egy belgyógyászat könyvet, és szépen felkutattam a betegségemet. Nem volt nagy bravúr, mert kicsit jobban belenézve a tükörbe láttam: enyhén sárga vagyok, mint egy kínai. Szóval fertőző májgyulladás... Ne tessék megijedni, a rosszindulatú forma ellen be vagyunk oltva /hepatitisz B/ A hepatítisz A ellen nem oltottak be mert csak 6 hónapig hat az oltás. Ez a forma nyomtalanul gyógyul. A teljes  gyógyulás 3-4 hónap. Ami komplikálta a helyzetet hogy délután jött Claire diadalmasan: Richárd 10 %-ban + a malária teszted. Nos, mondtam neki nézz rám és lásd hogy más is van! Nahát, tiszta sárga vagy! Elkezdett töprengeni hogy is kezeljük a maláriát, ugyanis a gyógyszerek nagy része a májat is igénybe veszi. A kinin mellett döntöttünk. Én nem tudtam akkor, hogy a kinin egy jó hatásos gyógyszer, de igen erős mellékehatásai vannak. Hamarosan megtudtam! A szájban kesernyés fém íze miatt állandóan cukros teát kortyolgattam, de ami a legkellemetlenebb, hogy megváltoztatja a hallóideg érzékenységét. E miatt a gyenge hangokat nem hallja az ember, az erősebbeket teljesen torznak és fájdalmasan erősnek. E mellett állandóan zúg minden, szúnyogok repkednek össze-vissza és bádogot kalapálnak...Hát igen, a kinin tényleg betegebbé tesz mint az alapbetegség. Zenét rádiót egyáltalán nem bírtam hallgatni mert fájdalmasan torz volt minden hang. Nagy nehezen kibírtam az 5 napos kúrát és mostmár énekelni is tudok! Egyébként a májgyulladás nem okoz sok panaszt, a besárgulás után csak a gyengeség marad és a lassú felépülés...

Kabinda, 1995. nov.7

 

 

Online Felhasználók

Oldalainkat 42 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes