Home Részletek Richárd leveleiből Második rész: Az utazás /folytatás/
Második rész: Az utazás /folytatás/ PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. szeptember 18. péntek, 17:04


Második
rész: Az utazás /folytatás/


Tizenegy órakor felszállt a gépünk Mbuji- Mayi felé. A vidék nagyon egyforma volt kb 1000 km-en keresztül bozótos, füves, helyenként őserdő foltokkal. Az utak teljesen kihaltak, csak földutak, időnként egy- egy terepjáró vagy teherautó vánszorog rajtuk csigalassúsággal. Mbuji-Mayiban az útlevél ellenőrzésnél csak egy kis probléma akadt. A Kasei-Oriental részbe speciális engedéllyel szabad csak belépni. Az egész terület teli van gyémánttal és nagy jelentőségű a bányászat. Közösségünk a speciális meghívót a helyi püspöktől kapja. Pechünkre Mbuji-Mayiban új főnök lett, aki nem akarta elfogadni a régi utat. Az éjszakát Mbuyi -Majiban töltöttük a belga Scot atyáknál és másnap reggel másfél órás beszélgetés és tisztázás után visszakaptam az útlevelemet. Nem kellett fizetni, különleges díjat fizettetnek mindenkivel aki dolgozni megy, azt mondják hogy bányaadó, ezért a közösség sehol sem orvosként tünteti fel az orvosokat hanem misszionáriusként.

Miután sikerült visszaszerezni útlevelemet, szépen bepakoltunk két terepjáróba és 11-kor elindultunk. Az éjszaka vihar volt, így átéltem életem első trópusi esőjét, szépen ömlött és villámlott. A söfőrök másnap csóválták a fejüket: ugrálni fogunk mondták, így is történt.

Lassan elhagytuk a várost és elkezdődött a nagy utazás Kabinda felé. Az ég felhős volt és féltünk hogy bármikor eleredhet megint az eső. Hatalmas gázlókon keltünk át, a víz időnként ellepte a motorháztetőt, ilyenkor tanácsos volt becsukni az ablakokat, mert még az utastérbe is becsapott. De nem is ezek voltak az igazán nehéz helyek, hanem egyes laza homokos részek, ahol a kerekek hatalmas mélyedéseket válytak ki, ebben kellett lavírozni, lehetőleg nagy lendülettel átevickélni négy kerék meghajtással, mert ha megállsz, elsüllyedsz. Autóink jók voltak így 20-30 km/ órás sebességgel  haladtunk.Iidőnként teherautókat előztünk meg, ezek iszonyúan meg vannak rakva árúval és emberekkel. Nehezebb részeknél leszállítják az embereket és üresen megy át, így az emberek az út felét gyalog teszik meg. Az út kb felénél utolértünk egy beragadt autót. Az emberek ásóval lapáttal igyekeztek kiszabadítani az autót. Próbáltuk kihúzni de nylon kötelünk mint a cérna szakadt el. A mögöttünk jövő teherautó sofőrje ekkor ért oda, és mondta hogy fizessünk neki 100 dollárt és akkor kihúzza. Mondtuk hogy nem vagyunk hülyék, és ha tovább akar menni húzza ki ő.

Ki is húzta és utána vídáman búcsút vett tőlünk.

Nemsokára beértünk a városba, elhaladtunk a kórház előtt és végül este 7 felé begurultunk a közösség udvarába. Nagy volt az öröm és az üdvözölgetés, a testvérek már nagyon vártak minket, engem már egy éve. Rögtön éreztük, hogy ez itt a béke szigete. Vacsora, majd feltámadási vesperás után szépen lefeküdtem előre elkészített szobácskámba, és hálát adtam az Úrnak hogy végre elhozott ide, ahová oly régóta hívogatott.

Kabinda, 1995.okt.2

 

Online Felhasználók

Oldalainkat 48 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes