Home Archívum A szemészeti ellátás múltja és jelene
A szemészeti ellátás múltja és jelene PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. július 30. csütörtök, 22:48

Kelet Kasai tartomány szemészeti ellátottságának helyzete

Kelet Kasai a Kongói Demokratikus Köztársaság közepén helyezkedik el. Közel 8 millió lakosával az ország legnagyobb kiterjedésű tartománya. Fővárosa Mbuji-Mayi, az ottani gyémántbányáknak köszönhetően, intenzíven fejlődő város, 2 millió lakossal.
Második legnagyobb város Muene Ditu 600 000 lakossal, és vasúthálózattal, mely Katanga tartománnyal köti össze.

A tartomány szemészeti ellátottságának struktúrája

Mbuji-Mayi-ban a MIBA /Gyémántbányászok Társasága/ által fenntartott kórháznak van egy szemésze, aki régi, elavult technikával, operációs mikroszkóp nélkül kezeli a betegeket. A lakosság nem tudja igénybe venni a kórház szolgáltatásait, mert az elsősorban a MIBA dolgozóinak van fenntartva és a gazdag betegeknek, akik meg tudják fizetni a magas árakat.
Időnként néhány hétre Kinshasából és Kanangából jönnek orvosok. Az eseti missziókon kívül még egyes magánklinikákon van lehetőség a betegeknek szemészeti szakápolóval találkozni, ha problémájuk van.


A Kabindai helyzet

Hardi Richárd a szemészeti szakvizsgájának elvégzése után lépett be a Nyolc Boldogság közösségbe. Hat hónap után ment ki az akkori Zairébe és csatlakozott a kabindai közösséghez. Szemészre igen nagy szüksége volt a kórháznak, évek óta vártak rá.
Fél Magyarországnyi területen közel 5 millió lakosra jut két szemész, ebből egyik Richárd testvér. Az általa elért eredmények nagyvonalakban:

 • A Kabindai közkórházban 1996-ban egy 10 ágyas szemészeti kórtermet nyitott.
 • Ezzel egyidőben elkezdődtek a rendszeres szemészeti szakrendelések a kórházban.
 • Elkezdődtek a sebészeti beavatkozások, eleinte kezdetleges műszerezettségű műtővel.
 • 1998-ban sikerült egy operációs mikroszkóphoz jutni, így megtörténhetett az első műtét az új extrakapszuláris hályogkivonásos technikával és az első műlencse beültetés.
 • Évente egyszer Mueni Dituban szemészeti misszió szervezése. Ezek a missziók igen népszerűek a lakosság körében, két hét alatt 500 beteget látnak el és közel 80 operáció történik.
 • 2004-ben az alagút technikával elvégzett ultrahangos lencsemag leszívás /fakoemulzifikáció/ vált lehetővé, miután Kabindába érkezett az első ultrahangos készülék.
 • 2006-ban a betegek létszáma Kabindában megcsappant, mert az üzemanyagárak növekedése miatt az utazási költségek igen megnőttek. Ekkor határozták el, hogy szemészeti szakrendelőt nyitnak Mbuji-Mayiban.

Már a megnyitás napján rengeteg beteg érkezett. A szemészeti központ egy bérelt házban van, négy helyiségből áll. A legnagyobb terem a fogadó és vizsgáló helyiség. Ezen kívül van egy altatás utáni ébredő szoba, és a legizoláltabb szoba lett műtővé berendezve. Egy szomszédos épületben van a titkárság, és a nagyon messziről jött betegeknek szálláslehetőség.

A leggyakrabban felmerülő szemészeti problémák

 

 • Távollátás. Az afrikai lakosoknál már negyven éves koruk előtt fellép az öregszeműség /presbyopia/  így olvasószemüvegre van szükségük. Jelenleg az egész kelet-kasai tartományban nincs optikus! Az emberek kínai és indiai import standard szemüvegek vásárlásával oldják meg olvasási gondjaikat.
 • Asztigmatizmus és rövidlátás: míg a sztenderd olvasó szemüvegekkel a távollátás problémája orvosolható, addig az asztigmatizmus és rövidlátási gondokat ez nem oldja meg.
 • Szürkehályog: Sokan vakulnak meg a kezeletlen szürkehályog miatt! Relatíve magas a veleszületett szürkehályogos gyermekek száma. Az ilyen eseteket minél előbb kezelni kéne.
 • Zöldhályog: Igen jelentős probléma, nagyon sok magas szemnyomású beteg nem kerül időben kezelésre, és mikor már hozzánk kerül a látótér már erősen beszűkült.
 • Folyami vakság: A vidéki lakosság vakságának bizonyos régiókban a folyami vakság az okozója. Szerencsére a nagyvárosokat ez a betegség elkerüli. Jelenleg a lakosság rendszeres kezelése Mectizan tablettával szervezett formában működik. A vakság okai ennél a betegségnél a következők: másodlagos zöldhályog kialakulása, szaruhártya elmeszesedése, onchocerhiózis okozta pannus, retina visszafejlődése, szemidegsorvadás.
 • A szaruhártya gyulladása és hegesedése kanyaró betegség vagy sérülés szövődményeként.

Nyilvánvaló, hogy a lakosság helyzete igen nehéz. Mindent el kell követni személyzet kiképezéséhez, felszerelések beszerzéséhez, szakrendelők és klinikák megnyitásához, ahol folyamatos betegellátás folyna.
A cél minőségi ellátás biztosítása a lakosság számára elérhető áron.

Módosítás dátuma: 2009. augusztus 16. vasárnap, 17:50
 

Online Felhasználók

Oldalainkat 37 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes