Home Archívum A Nyolc Boldogság Kabindában
A Nyolc Boldogság Katolikus Közösség kabindai jelenlétének története PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. július 20. hétfő, 00:00

A Nyolc Boldogság Közösség 1983 óta tartózkodik Kabindában, az egyházmegyés püspök Atya kérésének tettek eleget, mikor átvették a már 20 éve elhagyatott kórház vezetését. Ez nagyban köszönhető az akkor már 25 éve Kabindában élő Klarissza nővérek vezetőjének, Ancilla nővérnek. 1982-ben az akkori püspök beleegyezésével Franciaországban végigjárt sok egyházi rendet, közösséget, azzal a céllal, hogy jöjjenek, vegyék kézbe a lepusztult kórházat. Senki nem mert belevágni, míg végül hazajövetele előtt elkerült Efraim testvérhez a Nyolc Boldogság közösség alapítójához. Ő pedig előző nap éjjel afrikai gyerekekről álmodott: "mes enfants meurent" /meghalnak gyermekeim/ hallotta álmában. Egész nap gyötörte ez a kép és akkor jött Ancilla nővér, beszélni neki Kabindáról és a kórházról. Hát így indult neki a közösség a Kabindai kalandnak. A kórházat még a Belgák alapították 1959-ben. A felszabadulás óta a kórház állaga teljesen leromlott. 1981-ben az egészségügyi miniszter a Kabindai egyházmegyére bízta a kórház vezetését.

 


Noha a háború alatti telítettségi állapotot /1999-2001/ nem éri el, de a gyerekosztály 150%-os míg a többi osztály 100%-os ágykihasználással működik. Összesen 215 ággyal üzemel a kórház, a tervek szerint ezt 50 ággyal bővítenék.
A kórház mellett találhatók a közösség épületei, konyha, közösségi ebédlő, kis szalmatetős kunyhók vizes blokkokkal, templom. Nem messze a közösségtől a Saint Gabriel árvaházban a közösség gondozásában 30 árvát látnak el. Ennek közelében a Saint Damien szegényházban özvegyeknek, idős hajléktalanoknak, pszihiátriai betegeknek nyújtanak otthont és ellátást. Itt naponta 200-300 ember kap enni.
A kórház jelenleg 95 fős személyzettel 6 orvossal és egy közösségi vezetővel működik. A kórháznak 2 műtős blokkja van, röntgen és ultrahang készülékekkel felszerelve. A kórházban külön női és férfiosztály, gyerekosztály, szülészet, sebészet, szemészet és fogászat található. A betegek sokszor több száz km-es távolságból érkeznek gyalog vagy biciklin. Többnyire az egész család elkíséri a beteget, míg a beteg kezelés alatt áll a család a kórház udvarán tölti el napjait, ott főznek, mosnak és ott, vagy a kórház udvarán felállított sátorban alszanak.

 


Békeidőben átlagosan 400 műtéti beavatkozás történik a kabindai kórházban évente, ezek túlnyomó többsége kisebb műtét: vakbélgyulladás, sérv, nyílt sebek összevarrása stb.
Sebészet: évente átlagosan 30 /hasfeltárásos/ műtétet végzünk: bélelzáródás, hashártyagyulladás, bélperforáció stb. Szinte nincs vese és epeköves beteg, és alig fordul elő szívinfarktus. A daganatos betegek szinte minden esetben igen előrehaladott állapotban érkeznek hozzánk, így már csak tüneti kezelésre van lehetőségünk.
Szülészet: Évente átlagosan 45 császármetszés, 10 méhen kívüli terhesség, és néhány méhrepedés történik, mely sürgős beavatkozást igényel.
Baleseti sebészet: Többnyire nem invazív beavatkozásokat végzünk, de lehetőségünk van csavarral rögzített lemez felhelyezésére is.
Gyerekgyógyászat: A leggyakrabban alultáplált /marasme/ és fehérjehiányos alultáplált /kwasionkór/ gyerekek kerülnek hozzánk. Ezeket a gyerekeket orrszondán keresztül kell táplálnunk és a fehérjehiányos táplálkozás miatt ödémásan beszűrődött és kisebesedett végtagokat kell minden nap kezelni. Miután az életveszélyes állapoton már túl vannak, akkor egy hónapig még a kórház felügyelete alatt intenzív feltápláláson tartjuk őket. Gyakori a maláriás, TBC-s gyerek. Sok esetben nem tudunk mit kezdeni a kígyómarásos, veszett kutyaharapásos gyerekekkel, mert rendkívül nehéz szérumot beszerezni és tárolni. Sok az égési sérülésekkel hozzánk kerülő gyerek, a családok minden nap a házuk előtt kint raknak tüzet és ott főzik meg az ebédet. A felügyelet nélkül hagyott kicsi gyerekek gyakran megégetik magukat a tüzeknél.

 


A sebészeten 30 ágy van. Közösségünk mindent megtesz hogy időnként /legalább évente egyszer/ szakorvosok jöjjenek Kabindába /ortopédsebész, fül-orr-gégész, urológus/ Ilyenkor helyi rádión meghirdetik az orvos érkezésének időpontját, így messzi földről is jönnek a betegek.
Jelenleg a kabindai kórház lát el négy egészségügyi körzetet: Kabindai, Tshofa, Lubao, Kalonda.

Módosítás dátuma: 2010. január 02. szombat, 18:10
 

Online Felhasználók

Oldalainkat 38 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes