Home Archívum Kabinda
Kabinda földrajzi elhelyezkedése PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. július 20. hétfő, 00:10

Kabinda városka az egyenlítő alatt a 6. szélességi fokon a Kongói Demokratikus Köztársaság Kelet-Kasai tartományában helyezkedik el. Lakossága közel 100 000 fő. A tartomány területe 10 600 km2. Egyes részeit igen nehéz megközelíteni, úthálózata kizárólag földút, ami az esős évszakban csak négy kerékmeghajtású, jó műszaki állapotban lévő terepjáróval lehetséges. A tartományt átszelő Kasai folyó tovább nehezíti a közlekedést, ezen csak komppal lehet átkelni.

 

 

A vidékre az erdős szavannai növényzet a jellemző, északabbra a folyók mentén, egyenlítői őserdő foltokkal tarkítva. A lakosság élelmezésében a halászat és vadászat elhanyagolható. Trópusi éghajlati viszonyok mellett - 9 hónap esős és 3 hónap száraz évszak - Kabinda lakossága elsősorban mezőgazdaságból tartja fent magát. A talaj termőképessége igen gyenge, erősen kilúgozott homoktalajon termesztenek kis családi parcellákon kukoricát, maniókát, babot, mogyorót. Nem elhanyagolható a pálmaolaj termelés, melyet a pálma gyümölcséből nyernek ki, és ami az Európában használatos napraforgó olajat helyettesíti.

Házaikat a száraz évszakban készítik, az erősen homokos talajból vetnek téglát, erre egy tetőgerendázat kerül, majd elefántfűvel, illetve pálmalevéllel fedik le. Bútorzat többnyire nincs, leginkább a földön, vagy bambuszágyakon, gyékényszőnyegen alszanak. Az így elkészült ház, ha jól megcsinálják a háztetőt és karbantartják, 10 évet is kibír, utána újat kell építeni. Minden vagyonuk néhány fazék, egy- két háziállat és egy kis darab föld, amit megművelnek. A házak körül gyümölcsfák: banán, mangó, papaja, marakuja, avokádó, narancs, goyave, mandarin található. Háziállatként tyúkok kecskék és disznók teljesen szabadtartásban szaladgálnak a környéken. Ipari tevékenységet nem folytatnak, néhány vállalkozó a környéken gyémántot bányászik. Kabinda 150 km-re található a tartomány fővárosától Mbuji-Mayi-tól. Ezt a távolságot jó esetben 8-10 óra alatt lehet megtenni a rossz útviszonyok miatt. Mbuji-Mayi 2 millió lakosú város, repülőtérrel, a gyémánt bányászat fellegvára és fontos kereskedelmi központ.

 

 

Kelet Kasai tartomány közepén található a Kabindai egészségügyi zóna, 150 km-re a tartomány fővárosától, Mbuji-Mayi-tól.

A zóna lakossága 216 000 fő. Ez 20 fő/km2. Etnikai összetétel szerint zömmel Songye és Baluba shankadi illetve Baluba kasai népcsoportok. Elterjedt nyelvjárás a songye, tshiluba, swahili és francia. Többnyire római katolikus vallásúak, de protestáns és egyéb vallás is megtalálható.

 

Módosítás dátuma: 2014. április 14. hétfő, 08:41
 

Online Felhasználók

Oldalainkat 36 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes