Home Les actualité Szürkehályog kampány Mbuji-Mayi-ban
Szükehályog kampány Mbuji-Mayi-ban PDF Imprimer Envoyer
Écrit par Administrator   
Mardi, 06 Décembre 2016 17:11
There are no translations available.

Itt olvashatják az alapítvány és Richárd testvér köszönő sorait támogatóink.

 

Készül a kórház főbejárata, beltéri ajtók ablakok, festés...

További képek

 

Újabb adományt kaptunk a Sasszemklinikától, ezúttal egy réslámpát, melyet előreláthatólag januárban indítunk útjára Kongóba.


A Velux Magyarország Kft-től fénycsőablakokat kaptunk adományba, melyek a kórház befogadó épületébe kerülnek kipróbálásra. Köszönjük a segítséget!

 

Szürkehályog kampány Mbuji-Mayi-ban

 

Egy hónapos távollétem alatt sok beteg összegyűlt. Ennek egyik oka részben az hogy szabadságom alatt a műtő szinte teljesen leállt. Sajnos nincs még olyan biztos kezű sebész, akire rábízhatom a műtétek elvégzését. Volt főnököm szokta mondogatni:” egy osztálynak a jó hírnevét hosszú évek munkája alapozza meg, de elég egy-két problémás eset és minden összedől.”

E miatt is, de főleg a betegek védelme motivált, amikor a jelenlegi rendszert felállítottam: amikor nem vagyok itt, a műtőben csak a sürgősségi ellátás üzemel.

A másik ok, ami miatt jó sok beteg várt, a szürkehályog  kampány. Minden év decemberében, immár 5 éve, kampányt hirdetünk. Ilyenkor a szürkehályog műtéteket legalább 50%-al olcsóbban csináljuk. Jellemző, hogy igen sokan hónapokat kivárnak, hogy kihasználhassák ezt a lehetőséget. Nagy sorok, kis tülekedés jellemzi ezeket a heteket, mindenki szeretne sorra kerülni. Nekünk arra kell nagyon vigyázni, nehogy a nagy nyomás a minőség rovására menjen, nehogy valami hibát ejtsünk  a felpörgetett ritmus miatt.

Ami érdekes volt, hogy egy egész sorozat igen nehéz eset várt rám. Üvegtesti bevérzés, retina leválás, ezek az esetek komolyabb kivizsgálást és nagy műtétet igényelnek. Nagy öröm, hogy hála Belga barátoknak, minden megvan ahhoz, hogy sikeresen operálhassuk őket. Ilyen műtétet egész Kongóban csak nálunk csinálnak! Jönnek is Kinshasából, Lubumbashiból betegek, akiket kollégák küldenek eme bajokkal. Kis csapatunk is egyre jobban belejön az üvegtest-sebészethez szükséges mozdulatokba és anyagismeretbe. Ez nagyon fontos, mert egy összeszokott team gyorsabban, megszokott, begyakorolt módon dolgozik, ami nagy könnyebbség, idő és energia megtakarítás. Ilyen nagyobb műtétet, mivel kb 2 óra hosszat tart, naponta csak egyet vállalok. Utána hulla fáradt vagyok, mert ehhez a sebészethez kell aztán igazán figyelni és koncentrálni. A retina felett tizedmilliméterekkel manipulálni… hát, jobb, ha nem remeg a kezed, ahhoz pedig ajánlatos jól bereggelizni és nem inni erős kávét… Igen kérem, ilyenekre is figyelni kell egy szemésznek.

Alapozás a főbejárat lépcsőjéhez.

Délutánonként kimegyek az építkezéshez. Szépen haladunk, minden nap látható a változás. Most rakják a csempéket, járólapokat. Sajnos, kb 200 M2 járólapra hiányzik a pénz, és ezzel a résszel egyenlőre várni kell, vagy eldönteni: a körfolyosó nem lesz leburkolva, csak nyers cementréteggel. Itt mindenfelé ez van, és e miatt oly sötét, olyan koszos minden, még akkor is, ha lehet, hogy épp most mosták föl. Ezért szeretném leburkolni valami jobb minőségű, nem csúszós járólappal.

Készül a főbejárathoz a lépcső.

A festés lényeges része jön majd most, és ami igen nehéz, hogy meg kell választani a színeket. Az afrikaiak szeretik az ilyen épületeket kékre-zöldre pingálni, én viszont másképp képzelem, leginkább mindent világos színűre festenék. Közben tervezgetem, mit hova teszünk, és egyre nehezebben látom, hogy fogunk elférni. Főleg rakodótérben van nagy hiány.

Ez lesz a gyógyszertár

Csomó plusz költség merül fel: kell kerítés, vízelvezetés, ki kell alakítani kisebb parkolót az utcában, kertet kell telepíteni, rendezni, és ami égetően hiányzik, az egy külső WC, amit a járóbetegek tudnak majd használni.

Terveim szerint januárban költözünk? Úgy legyen! Csak legyen béke és biztonság az egész ország területén!

Itt lesz az optikai részleg

 

Richard testvér Mbuji Mayi-ból 2016 december

Mise à jour le Vendredi, 06 Janvier 2017 17:27
 

Actuallement en ligne

Nous avons 40 invités en ligne
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

AnnonceCompte bancaire en euro:
CIB banque
HU 56 1070 0206 4860 9205 5000 0005

SWIFT kód: CIBHHUHB

Adresse de la banque:
1027 Budapest, CIB bank, Medve u. 4-14
Hongrie
Numérot d'impôt:
18724680-1-13

Nos sponsors

Alcon Hungária
Fondation pour Afrique
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
OPC
Ophtalmology World Wide

Premed Pharma Kft
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft
***************** Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsági Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes