Home Missziók Kabindai misszió
Kabindai misszió PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2016. április 29. péntek, 05:42

Misszióban Kogóban- dr Hardi Richárd szemorvos és Hajdú D. András fotográfus

https://www.youtube.com/watch?v=YLw3ZD_Qx0o

Vihar utáni fények az épülő szemészeti centrum épületétől fotózva:

https://www.youtube.com/watch?v=cBEwMEiE8Ms


Készül a befogadó épület tetejének ácsszerkezete! További képek itt!Húsvét Kabindában

 

Húsvétot beleszámítva 3 hétig Kabindába mentünk szemészeti misszióra. Az út igen izgalmas volt, mert a kocsi gyújtás felújítása óta ez volt az első komoly utunk a Pinzgauer mentőkocsinkkal. A csodálatos eredmény tartósnak bizonyult, „autónk, mint egy új száguldott”.

1. f

Még szerencse, hogy a fékeket is teljesen átnéztem és felújítottam. Mivel magam végeztem ezt a munkát, vettem észre, hogy az egyik keréknél a fék ki van iktatva. Egyszerűen betettek egy szöget a csőbe, és jól leszorítva nyomásálló, de a fékhengert kiiktató megoldást alkalmaztak… Kongói szuper szerelők. Alaposabban megnézve kiderül, hogy a rendszer légtelenítésekor a légtelenítő csavart túlszorították, így a menet megszakadt és már nem lehetett ráhúzni, lezárni. No, és ilyenkor mit csinál a becsületes szerelő? –kiiktatja a kereket a rendszerből, marad 5 kerék, elég lesz az fékezésre- és sunyít, nem mond semmit.

No, többek között ezért szeretem én magam szerelni a járgányt.

Szóval, utunk Kabindába nagyon klassz volt, a hosszabb, de igen jól karban tartott úton, lehetett rendesen száguldani legalább 60-al… A kompnál alig volt tömeg, így elég hamar átjutottunk.

2.A komp után kb 20 km-re van egy „no man’s land” rész, két etnikum közötti tampon, ahol kb 30 Km hosszan nincs falu. Ennek a közepén van egy kb 500 méteres szakasz, ami borzasztó szokott lenni, a kamionok által felszaggatott, felsértett föld, hatalmas lyukakkal és mindenfelé leágazó variánsokkal, amik időnként sokkal rosszabbak, mint az eredeti vágás… Úgy hívják: „djamba kubuélá” vagyis, majd a lemenő nap is itt talál, valami ilyesmi. Most ez a szakasz jó száraz volt. Kihúztunk egy beragadt autót, és baj nélkül átrepültünk a nehézségeken.

Kabindában már nagyon vártak.

Egy sor szerelnivaló, még az ünnep előtt, azonnal munkát adott.

Közben Tamás doktor, aki másfél éve tanulja a szemészetet és a jövő egyik nagy reménysége, belekezdett a rendelő és a műtő beüzemelésébe. Segített ebben Michel ápolónk, aki nagyon lelkes és segítőkész.

A kabindai közkórház rengeteget változott az utóbbi évben. Az összes épületet felújították és hozzájuk még építettek 4 pavilont és egy rendelőt. Sajnos a rendelő egy nagyon kicsi épület, és a betegek elképesztően zsúfoltan vannak. Itt kapott helyet a szemészet, két kis, 3x3 méteres helyiségben. A friss festés és a csempés, tiszta padló megtette a hatását, jó érzéssel tudtunk betegeket vizsgálni.

Rögtönöztünk egy 12 ágyas szemészeti osztályt is, ahova a betegeket szépen be tudtunk fektetni, és jó, tiszta körülmények között kezelni.

A kórház udvarán tartott vasárnapi szentmisén a járóképes betegek mindig részt vesznek.

A munkálatok miatt, a központi műtő zárva volt, így a szülészet műtőjét használhattuk ottlétünk alatt. Érdekes volt szürkehályogot operálni a csecsemősírás szép, aláfestő zenéjében. Volt mindenféle műtét, de szokás szerint a szürkehályog dominált. Kabinda környékén elég sok a zöldhályogos, glaukómás beteg. Ottlétünk alatt több galukóma ellenes műtétet végeztünk. Ezen betegség gyógyszeres kezelése a falvakban, vidéken nagyon körülményes, ráadásul a betegek számára anyagilag megterhelő.

Közeledve  a misszió végéhez, aggódva figyeltem az időjárást. Április elején még bőven az esős évszakban, de annak a vége felé járunk. Pont egy héttel a visszaindulás előtt több napig esett kisebb megszakításokkal. Majd kapjuk a hírt az indulás előtti napon, hogy a nagy esőzések miatt igen nagy áradás van, és leállt a komp. Hirtelen megfagyott a vér az ereimben: ez azt jelenti, hogy a régi úton kell visszamennünk! A régi út, ami rövidebb, mint amelyiken jöttünk, a hegyeknek egyenesen nekivág és e miatt az első 50 km igen nehezen járható. Ráadásul a kisebb autók hónapok óta nem használják, inkább körbe járnak, hogy kíméljék a kocsikat. Folyik a régi út felújítása nagy erőkkel, de mivel a munkálatokat Mbuji Mayi-tól kezdték, hátravan 75 km, pont a legrosszabb szakaszok.

 

 

No, sebaj, hiszen pont ezért vannak terepjáró kocsijaink! Indulásunk előtt 3 napig nem volt eső, ez nagyon fontos és jó dolog volt. Száraz, de borzasztó úton jöttünk, az a 60 km tényleg kocsi nyüvő, rugótörő és kormányt facsaró volt, időnként úgy éreztem, a homok kifacsarja a volánt a kezemből. Arra ügyeltem, hogy legyen egypár kép, a színek és a táj gyönyörűek voltak! Ezek az itteni (őszi) színek a száraz évszak közeledtét jelzik, ami hivatalosan május 15-én köszönt be.

Akkor mi már a Sankuru megyében szeretnénk gyógyítani, ahol szintén igen sok beteg vár Lusambo-ban, Lubefu-ban és Lodja-ban!

Fr Richard

Richárd testvék kunyhója Kabindában.

Módosítás dátuma: 2016. június 03. péntek, 05:40
 

Online Felhasználók

Oldalainkat 75 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes