Home Missziók Lubumbachi 2015 szeptember
Lubumbashi, 2015 szeptember PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2015. október 15. csütörtök, 16:31

Tisztelt honlapolvasóink!

Egy féléves szünet után újrakezdődött a szemészeti kórház első épületének az építkezése. A munkálatok folytatásához többek között a franciaországi Taizéi Közösség "Opération Espérance" nevű alapítványától kaptunk anyagi támogatást.

 

A munkálatok a téglagyártással és falazással folytatódnak.


Gazdaságossági megfontolásból a téglagyártást mi magunk végezzük. A préselt „sol-brik” téglákat a helyben rendelkezésre álló vörös föld és 7% cement keverékéből gyártjuk le.


Nagy nyomáson, egy gép, formázott idom téglát állít ebből elő. Ezeket a téglákat egymásra rakva rögtön lehet falazni. Sima, egyenletes felületű falat lehet így felhúzni, amit nem szükséges vakolni sem. A végső piros szín szép és esztétikus, ezért festésre sincs szükség.
A téglák a vasbeton oszlopszerkezet által adott tereket töltik ki, nincs rajtuk nagy teher.

Köszönjük a támogatásokat, melyek a Taizéi Közösségen keresztül eljutottak hozzánk, és lehetővé tették a munkálatok folytatását.

 

Nagy szükségünk van a további segítségre, a további gyűjtést a tetőzetre indítjuk, jó lenne minél hamarabb levédeni a megépülő szerkezetet, hogy a befogadó épület mielőbb felépülhessen, habár a kőműves állítja, hogy az eső nem árthat neki.

A munkálatok alakulásáról folyamatosan tájékozódhatnak honlapunkon.

 

Fr. Richard


Lubumbashi, 2015 szeptember

 

A SzT Bernadette Szemészeti Centrum Lubumbashiban egy jól szervezett, nagy betegforgalmat ellátó centrum. A KATUBA nevű kerületben található centrumot a Belga LFTW szervezet támogatja immár 8 éve. Nagy erőssége, hogy igen ismertté vált, a jól szervezett struktúrák, az állandó külföldi segítség miatt a lakosság nagy bizalommal keresi föl. A rendes betegrendelésen kívül komoly műtő áll rendelkezésre, a szemüvegproblémával küszködő betegeket egy külön refrakciós egység fogadja és kezeli, majd konkrét ajánlás után, helyben szemüveget gyártanak a pácienseknek elérhető áron. Ami teljessé teszi a centrumot, az egy, immár 5 éve működő gyerekszemészeti részleg, ami egy külön épületben, jól kiképzett személyzettel működik. Ennek fontosságát akkor értjük meg igazán, ha tudjuk, hogy Afrikában aránylag nagyszámú a gyerekkori szürkehályog. Ennek a korai kezelése létfontosságú, hiszen minél korábban találunk megoldást (általában műtét), annál jobb lesz a késői eredmény.

 

 

A szemészeti centrum nagy hiányossága, a jól képzett szakorvos hiány. Nem sikerült tapasztalt szakorvosokat toborozni (az egész országban 80 alatt van a szemész szakorvosok száma), így egy igen fiatal gárdával dolgoznak, és a kényesebb dolgokat „beugró” orvosokkal végeztetik el. E helyzet miatt, a szakmai fejlődés igen lassú és akadozik.

 

 

Én 5 éve járok Lubumbashiba, évente háromszor, 10 napos missziókat végzek. Ilyenkor, a számomra összegyűjtött betegeket az első két nap rendelésen megvizsgálom, majd a többi napon zsinórban leoperálom. A legutóbbi misszió igen érdekesre sikeredett. A rutinon kívül, ami jelen esetben 26 gyerek szürkehályog műtétet jelentett, egy csomó szemhéjcsüngéses gyereket (ptosis) mutattak be. Valahogy híre ment, hogy esetleg ezt is megoperálom, mert ezt mások arrafelé nem csinálják.

 

 

Ebben az a nagyon érdekes, hogy a ptózis egyik műtéti megoldásának világszerte ismert és használt fajtáját Dr Blaskovics, magyar szemész írta le először! Kérem, csak természetes, hogy a sok bemutatott beteg láttán nekiláttam, jól áttanulmányoztam a műtéttani leírást és hajrá, el is kezdtem applikálni. A szeptemberi misszió során 5 nap alatt 17(!) ptózisműtétet csináltunk, ebből 6 db volt, a Blaskovics által leírt „szemhéj emelő izom rezekció”. A végleges eredményt a legközelebbi misszióm alkalmával fogom látni, a 2-3 napos követés erre nem volt elég.

 

 

A fent említett eseteken kívül persze volt egy csomó felnőtt szürkehályogos beteg, akiket phaco műtétre, hozzám szántak. A kongói kollégák ugyanis a szürkehályogot még a régi módszerekkel operálják, így a phaco technika (ultrahangos lencseleszívás) nagyon keresett, sok előnye miatt. (kicsi sebzés, kevés manipulálás, gyorsabb gyógyulás)

 

 

És végezetül egy kis Kongói valóság: a városban egy forgalmas kereszteződésben eddig rendőr irányította a forgalmat, most ezt robotrendőrre cserélték le, mely úgy működik, hogy forog: hol zöld felét, hol pedig a piros felét mutatja. A cuki a dologban, hogy viccelődve mondogatják a járókelők: amíg rendes rendőr állt ott a tűző napon végezte hősiesen munkáját, most hogy robot van ott, annak tettek tetőt a feje fölé /napelem/

 

Fr Richard

Módosítás dátuma: 2015. november 03. kedd, 11:08
 

Online Felhasználók

Oldalainkat 81 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes