Home Missziók Misszió Pania Mutomboban
Misszió Pania Mutombó-ban PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2013. április 03. szerda, 07:54

Itt olvasható Dieter Telemans cikke a Pania Mutombo-i misszióról

Itt megtekinthetik Béres János és Durkó Zsolt filmjét Richárd testvérnél Mbuji-Mayi-ban és Kabindában tett látogatásukról.

http://www.youtube.com/watch?v=p8xKn3bRyuU
http://www.youtube.com/watch?v=gxbPBKFSM78

Feltöltésre került a képgalériába a Pania Mutomboi misszióról 4 kategóriában közel 100 kép. A képeket a Lumiére pour le Monde fotósa Dieter Telemans és Hardi Richárd készítették.

Itt megtekinthetik a Családbarát magazinban megjelent riportot Richárd testvérről: http://www.youtube.com/watch?v=igPM1bfk9Io

Szemészeti misszió Pania Mutombó-ban és Lusambóban, 2013 február.

Csodálatos és rendkívül izgalmas út után érkeztünk Pania Mutombo faluba. 

 Igazából a Pania Mutombo név 4-5 falu összefogó neve. A nyolcvanas években épített plébánián vertünk tanyát. Hónapokkal érkezésünk előtt, több felderítő brigád listákat készített az itteni betegekről. A lista szerint több száz szürkehályogos szem-beteg van. Ezeknek egy részét már kezeltük tavaly novemberben.
Szerencsénkre a plébános kiszálláson volt, így az egész plébániát birtokba vettük. Amint minden megérkezett, (a kikötési helyünk 3 km-re volt) és elhelyezkedtünk, azonnal elkezdtem a rendelést.
-Rengeteg beteg lesz, gondoltam magamban, hiszen itt, ezen a vidéken még soha nem járt szemész szakorvos. Így az első délután kb 30 beteget láttam. A lakosság egészségi állapota katasztrofálisnak bizonyult. Minden második beteg vak volt, a vakság oka pedig az onchocerciasis. Beigazolódott az, amit sokan meséltek, hogy a folyami vakság nagyon elterjedt ezen a vidéken.

 A lakosság láthatóan a parazitákkal együtt él, szinte megszokta az őket gyakran támadó és csípő legyeket. (Simulium Damnosum) Rendszeresen kínálnak a lakosságnak parazitaölő gyógyszert, de sajnos sokan nem szedik, félve a mellékhatásoktól.  Ráadásul, mivel igen sok a parazitát továbbadó légy, a helyiek állandóan újrafertőződnek. Ilyen körülmények között láttunk fiatal, 30-40 éves betegeket szinte teljesen vakon. A betegség előrehaladott stádiumában már a szakember sem tud sok mindent tenni.

Két nap alatt, mintegy 200 betegből összeállt egy kb 40-es műtéti program. A lakosság igen nagy szegénységben él, ezért műtéti hozzájárulást alig lehetett kérni. Van, aki egy kis pénzt, mások egy tyúkot ajánlottak.

 Egyik beteg néni a következőt ajánlotta:
-„Zálogba teszem a szoknyámat! Csak előbb ki kellene mosni… „
Nagy örömmel láttunk viszont olyan betegeket, akiket korábban, Lusambóban operáltunk. (Lsd. a falusi banya történetet, 2012 misszió Lusambóban cikk) Ez mindig izgalmas, 5-6 hónappal korábban operált beteget viszontlátni, és bemérni. Általában nagyon meg vagyok elégedve, mert csak ritkán találkozom problémás esettel.   Ilyenkor igen hasznosak a használt szemüvegek, amikkel ott helyben lehet segíteni. Rendkívül jó hasznát vettük az otthonról érkezett szemüvegeknek, amiket utunk előtt bemértem.
Műtétes napjaink kora reggeltől beesteledésig tartottak.

 Jó meleg volt, szépen leizzadtunk, szerintem több kilót fogytunk. Jól bejáratott csapatunk szépen helytállt. Egy hét munka után, mivel nem volt igazán sok betegünk, visszamentünk Lusamboba, hogy az ottani betegeket is ellássuk.
Egy furcsa jelenséget tapasztaltunk: valakik elterjesztették a vidéken, hogy igen drága a szemészeti ellátásunk, és ahogy egyesek tanúsították, voltak olyan betegek, akik út közben visszafordultak. Ekkor megértettem, hogy vannak, akiket zavar a jelenlétünk. (Rendszeresen járják a belsőbb vidékeket sarlatánok, akik abból élnek, hogy kezelgetnek, és még operálnak is!) Láttam olyan szürkehályogos beteget, akit az elmondásuk szerint már operáltak, de ennek semmi nyoma nem volt (szerencsére) a szemen. Az ilyen akciókat gyakran összekötik vallásos praktikákkal és babonás hiedelmekkel. A beteg pedig tűr és várja a gyógyulást, amennyiben az nem jön, akkor bűnbakot keres, általában  a családban… így keletkeznek a családi perpatvarok…
A Pania Mutombói kiruccanásunk végülis 6 naposra sikeredett, miután visszamentünk Lusambóba, hogy az ottani betegeket is elláthassuk. 

 Összesen a két helyen 550 beteget vizsgáltunk, és 106 műtétet végeztünk (14 nap alatt!) A műtétek nagy része szürkehályog műtét volt.
Volt egy kis izgalom a visszainduláskor. Tudván, hogy az út igen rossz, kora reggel akartunk átkelni a Sankouru folyón. Kértük a kompot, hogy reggel 6-ra legyenek készen. 7 órára sikerült szépen beszállni, kocsi jól megpakolva… a komp elindul, elrugaszkodik a parttól, és vagy 30 mp múlva, a folyó legnagyobb sodrású helyén egyszer csak… leállt a motor.

„Biztos eldugult a filter”, monták… Közben elkapott az ár, és megfordult a fejemben, most mi van? Kinshasáig lecsurgunk? Szerencsére volt egy igen komoly horgony, jó vasláncon, azt gyorsan leengedték. Elkezdték pucolni a filtert (Afrikában a dízel-üzemanyag filterek állandóan eldugulnak a rossz minőségű és rosszul tárolt-kezelt gázolaj miatt). Majd többszöri sikertelen újraindítás után a kapitány kijelentette:  „kifogyott az üzemanyag!”
Azt hittem ott helyben felrobbanok, hiszen 20L –re való pénzt kaptak tőlem  egy nappal korábban üzemanyagra. Odaintettek egy pirogát, az elszaladt gázolajért… Közben a csodálatos napfelkeltét leshettük, szépek voltak a színek, és rengeteg fotótéma volt, ez hűtötte a mérgemet…

 Láttuk, hogy a bal partról iskola-piroga viszi a gyerekeket… hát ilyen szerencsés gyermekkoromban én nem voltam, hogy suliba kenuval járjak! Bele tellett 2 órába, mire beindult végre a motor, és átkeltünk.
Az út valóban igen nehéz volt, és csak két nap alatt értünk vissza Mbuji Mayi-ba, egy kedves kis faluban megszálltunk éjszakára.
A Pania Mutombói misszió nehéz volt, de igen hatásos, hiszen állandó célunk, hogy a legjobb technikákkal a legszegényebbeket gyógyítsuk! Ez itt valóban megvalósult! Fr Richard

 

Módosítás dátuma: 2013. július 05. péntek, 15:58
 

Online Felhasználók

Oldalainkat 15 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes