Home
Richárd Testvér PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Administrator   
2009. július 30. csütörtök, 23:38

Hardi Richard 1958-ban született Budapesten, hat gyermekes család negyedik gyermekeként. Általános iskolai éveit a Kiss János altábornagy utcai iskolában végezte el, majd az Arany János gimnáziumban folytatta tanulmányait. Mivel édesapja Algériában vállalt munkát, így 15 éves korában szüleivel és három testvérével Algériába utazott. A Constantine városában eltöltött 5 év mély nyomot hagyott benne. Afrika iránti vonzalma ekkor alakult ki véglegesen. Hazatérte után elkezdte tanulmányait az orvosi egyetemen. Gyakorló éveit a tatabányai kórházban végezte el, azóta is tartja a kapcsolatot a régi kollégáival. Szemészeti szakvizsgájának elvégzése után a Nyolc Boldogság Közösségbe lépett.

 

 

Akkor már régóta kerestek a közösség irányítása alatt álló kabindai kórházba szemészt, így került ki Richárd 1995-ben az akkori Zairébe. Itt szembesült az iszonyatos körülményekkel, a kórház felszereltségének hiányosságaival és az orvoshiánnyal. Víz akkor már volt a kórházban, de áram csak napi 2 órát /generátorral/ ekkorra kellett szervezni a sterilizálást, műtéteket -már ha éppen volt sebész, mert az is csak időszakosan volt- röntgenezést stb. Ha bármi elromlott, vagy kifogyott csak Mbuji-Majiban vagy Kinshasában lehetett beszerezni. Előbbit földúton terepjáróval jó esetben 10-12 óra alatt lehetett elérni, utóbbit Mbuji-Majiból repülővel. Több éves kemény munkával Richárd testvérnek sikerült megoldania a kórház áramellátását, napelemmel működik a rendszer, így mostmár gyakorlatilag egész nap biztosított az áramellátás. /Kabinda városában se áram, se vízhálózat nincs a mai napig./ 1996-ban kitört a háború. Laurent Désiré Kabila vezetésével elkezdődött a Mobutu rezsim megbuktatása. /Kabila a Tanganyika tó körüli hegyvidéken megbújó lázadó, kinek Mobában aranybányája volt, melyet saját miliciájával termeltetett ki. Jól felszerelt zsoldos hadsereg állt rendelkezésére, melynek finanszírozását az aranybányájának bevételéből fedezte./ A háború kitörésének hírére a külföldiek nagy része elmenekült Zairéből. A külképviseletek felkérték a közösséget is, hogy sürgősen hagyják el Zairét. Ebben a háborús időben Richárd testvér volt a közösség pásztora, a döntés súlya ránehezedett. Közös elhatározással a maradás mellett döntöttek. A lakosságnak még nagyobb szüksége lesz a kórházra mint békeidőben. "Az ima lett a fegyverünk - írta Richard testvér levelében - kitettük az Oltáriszentséget, és éjjel nappal egymást váltva imádkoztunk. Volt olyan, hogy a rendelést otthagytam, és elmentem egy órára imádkozni, a betegek türelmesen megvártak, senki nem zúgolódott. Folyamatossá vált a rózsafűzér imádkozása is. A Szentségimádásban a lakosság is kivette részét. A front Kabindánál állt meg, másfél évig volt ott, a várost környékező dombokon álltak a tankok, de Kabinda sértetlen maradt." Ez Kabinda lakosságának meggyőző tanúságtétel volt. A mai napig emlegetik: "Ti végigcsináltátok velünk a háborút, a legnagyobb szükségben is kitartottatok, mindig attól rettegtünk, hogy ti mikor mentek el, mert akkor már vége lett volna mindennek..." "Ezekben az időkben Isten tenyerén éltünk, intenzíven megtapasztaltuk Isten jelenlétét..." - mondta Richárd testvér.


2007. március 18-án volt Richárd testvér örökfogadalma. Nagy ünnep volt ez a közösség életében, mert kabindai jelenlétüknek 25 éves évfordulója is volt egyben. A környező afrikai házakból és Franciaországból is jöttek pásztorok, közösségi tagok erre a rendkívüli eseményre. Két örökfogadalom és két beöltözés történt ezen a napon.

 Módosítás dátuma: 2010. május 19. szerda, 15:19
 

Online Felhasználók

Oldalainkat 17 vendég böngészi
French (Fr)Hungarian (formal)English (United Kingdom)

HirdetésTámogass adód 1 %-val!

Keress minket a Facebookon!

Az alapítvány bankszámlaszáma:
CIB bank
10700206 - 48609205 - 51100005
Adószám:
18724680-1-13

Támogatóink

Afrikáért Alapítvány
Alcon Hungária
Béres János és a magyarországi EPK gyülekezet
DyeFor Jarn GmbH
E-Csoport Kft
Lumiére Pour le Monde Belgique
Magyar Vöröskereszt
Médecins Sans Vacances Belgique
Medicontur Kft
Nemzeti Együttműködési Alap
Novartis
OPC
Ophtalmology World Wide
Pannonfa Kereskedelmi Kft
Premed Pharma Kft
Sasszemklinika.hu

Taizéi Közösség
Tatabányai Szent Borbála Kórház
Wawona Internet Kft

*****************
Anna Major
Balázs Mária
Beszédesné Czirkovics Marianna
Dr Bodó Imre
Dr Bodóné Németh Csilla Rita
Boo Knits
Bordás-Varga Nóra
Boross Gábor
Boross Gáborné
Ifj.Boross Gábor
Deák István
Geiger József
Hardi Ferenc
Hardi Janka
Hardi Róbert
Hardi Titusz
Homonnay Ágnes
Homonnay Olga
Horák Balázs
Horákné Mag Zsuzsa
Joji Locatelli
Klausz Katalin Eugénia
Kristen Kapur
Kristina Vilimaite
Kubányi Endréné
Lendvay Balázs
Mag Klára
Mag László
Mészáros János
Muhi András
Nature's Luxury
Németh Anna
Németh Balázsné
Rétsághy Zsolt
Rosemary (Romi) Hill
Strasszenreiter Péter
Szabó Orsolya
Dr Szentiványi Ildikó
Szilágyi Imre
Szilágyi Imréné
tincanknits
Vas Tibor
Vásárhelyi Tamás
Veera Valimaki
Villié Ágnes