Egy kedves beteg, miután levettük a kötését, a szürkehályog műtét utáni napon, csodálkozva, de szinte követelőzve így kiáltott: Doktor, nyomatékosan kérem, hogy jöjjön, telepedjen le itt, Muene Dituban. Tessék hagyni azt a Mbuji Mayi várost, mert mi, itt, tárt karokkal várjuk!

kép

-Jó, mondtam, ezt könnyen el lehet intézni, adjatok egy telket kis házzal, és jövök!
Mire a beteg, rövid gondolkodás után: Oké, szerintem a DR Kasongot kéne megkérdezni… Egy afrikai mindig kivágja magát, csak az ajánlott megoldás nem megoldás… Az említett doktornak semmi befolyása az említett ügyben…


Itt megemlítendő, Muene Dituba az „egyszerű” orvosi tevékenységen túl az ottani egyetemre hívnak oktatni is. Először mint Docens, majd mint Prof.
Meglátjuk, mire lesz erő és idő a sok tennivaló mellett….


Kinshasai betegek.
E héten, a Mbuji mayi-i centrumban 3 beteget kaptunk Kinshasából. Egyes becslések szerint 12 millió lakosú fővárosban, a szemész kollégák szerint senki nem operálja a szürkehályogot a modern eljárásokkal. Így előfordul, hogy kollegát küldenek Mbuji Mayi-ba, hozzánk betegeket, ahol a modern, phaco-emulsifikációs eljárást rutinszerűen végezzük.



A 3 beteg közül 2 egyszerű szürkehályogos beteg volt, őket megoperálni kb 20 percet vett igénybe. Viszont a harmadik eset egy retinaleválásos eset volt. Erről azt kell tudni, hogy egész Kongóban SENKI nem vállalja az operációt, ami pedig az egyetlen lehetőség a gyógyulásra.


Az említett beteg retina-leválása szerencsésen nem volt régi, így jó eséllyel indultunk: vitrektómia, endoLASER és szilikon-olaj betétel után már másnap látványos javulás lépett fel.
Elképesztő a szakma lemaradása ebben az országban! A beteg nagy örömmel utazik vissza és viszi a hírt: Mbuji Mayi-ban a szemészet sokkal jobb, mint Kinshasában….
A következő fotók a Muene Ditu városban végzett misszió alkalmával készültek augusztus 8 és 11 között.


A kedves beteg meghívása után, lehet, hogy Muene Ditu-i lakos leszek???...... nem nagyon hiszem…

Mbuji Mayi, 2017 augusztus 20, országunk Alkotmánya ünnepén.

Fr Richard

FaLang translation system by Faboba