Februárban csatlakoztam egy Belga szemészeti misszióhoz, két hétig az egyenlítői megyében, az egyenlítő fölött, Basankusuban voltunk. Évente egyszer szerveznek ilyen missziót, és ilyenkor nagy szeretettel hívnak, menjek velük.

IMG 83erkezes

Nekem rendkívül hasznos, mert tapasztalt Belga kollégákkal lehet megbeszélni a szemészet olyan aktuális kérdéseit, amikről nekik közvetlen információik vannak, míg én, a nagyvilágtól elvágva csak felületesen ismerem őket. Nekik az én jelenlétem igen hasznos, egyrészt a komplikált sebészeti eseteket együtt oldjuk meg, másrészt én vagyok a stáb technikusa. Idén ez utóbbi volt talán a legfontosabb. 3 órás repülőút után, szerencsésen megérkeztünk.
Azonnal több meglepetéssel kellett szembesülni.

IMG 34kibelezv

-Az előre küldött ládákat valahol viharok lepték meg, beáztak, és így a tartalmuk átnedvesedett. Ez nagyon kellemetlen, mert a steril pack-ok átázva már nem sterilek! Ki is kellett dobni valamennyit, nem mertük megreszkírozni a fertőzés veszélyt.

leltarIMG 35

-A tavaly óta egy teremben tárolt műszerek és kartonok közé patkányok költöztek. No, ennek következményei katasztrofálisak voltak. Sajnos, a kórház felügyelői erre nem figyeltek.
Akarom beindítani a phaco masinát, látom ám, hogy szétrágott szilikon-tömítés darabkák vannak szanaszét. Ajaj, itt bajok vannak! Pont egy olyan részt rágott szét a patkány, amely rész a kazetták és a gép közötti légmentességet hivatott biztosítani. Egy kis tömítés miatt, az egész masina leállt, használhatatlanná vált. Majd kinyitva a gépet, belül több kábelt szétrágva találtam. Két ilyen phaco masina volt, és mindkettőbe károkat okoztak a patkányok.
Az egyiket sikerült megjavítani, a kábeleket összeforrasztva… és beindítani, de a másikhoz Belgiumból hozattunk alkatrészt, DHL-el + belső repjárattal + 1 nap pirogával… egy hét alatt!
Más műszereket is kellett javítani, tisztogatni a lencséket a gombáktól, stb… Napokig csak műszakis voltam. Sajnos idén a műtő rosszabb volt mint tavaly, az új épület, ahova költöztettek még nincs kész, a falak festetlenül, ablakok össze-vissza, hatalmas por… kész csoda, hogy nem voltak fertőzéses eseteink.

betegekbetegmo

Nagyon sok beteg jött. Az Egyenlítői megye hatalmas, és nincs igazán fejlett szemészet sehol. Jöttek úton, gyalog, biciklivel, de leginkább pirogával a betegek.
A 2 hét alatt kb 3000 beteget láttunk a rendelésen, és 230-at operáltunk. Persze, erre a munkára 5 gyakorlott orvos, 3 rezidens, tanuló szemész volt, valamint két optikai végzettségű emberke, + szakápoló műtétes néni.
Szeretem ezekben a missziókban, hogy munka után, egy pohár sör mellett rengeteget beszélgetünk, nevetünk, jó ez itt, olyan, mint egy oxigénkúra!

IMG 33Oww

Vasárnap a 200Km2-es Bonobó parkban, a folyóról meglestük a Bonobo majmokat, nagyon jó volt. Micsoda ország, a hatalmas egyenlítői őserdővel, a Congo vízmedencéjével, ami a világ talán legnagyobb édesvíz-tárolója, az ember csak ámulni tud.
A visszaút előtt összepakolok 3 nagy karton cuccot, ez a „hadizsákmány”, csupa olyan dolog, ami nem bírná a tárolást, és nekünk igen hasznos és értékes! (kiszámoltam, a becsült értéke a 3 kartonnyi cuccnak kb 15.000Euro…)
Ezen kívül műszereket is kaptunk, egy hátulsó szegmens vitrektómiára (üvegtestsebészet) való műszert és egy indirekt LASER ophtalmoszkópot, ez a két műszer 2016-ra hatalmas ajándék! (becsült érték kb még 15.000 Euro)
Mindezekkel a Mbuji Mayi-i sebészeti és terápiás ellátásunk nagyot lépett előre!
Viszontlátásra Basankusu 2017-ben, amennyiben az ország stabilitása és helyzete megengedi!

Fr Richard

FaLang translation system by Faboba