RICHÁRD TESTVÉR KONGÓI BETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY

-Van egy 10 éves kissrác, kétoldali szürkehályoggal! Mondta Józsi doktor. A Basankusu-i misszió alakalmával történt ez a kis sztori. 40 fok meleg, elképesztő páratartalom, és mi, hárman rendelünk egy 3x5 méteres helyiségben. Három orvos, három tolmács és három beteg, így egyszerre nem csak a meleg, de a hangzavar is igen nagy. Folyik rólunk a víz, küzdünk a rossz minőségű réslámpákkal, amiben alig látunk valamit, itt legyen ember a talpán, aki észreveszi az apróságokat! Igenám, de a szürkehályog nem egy apróság, hanem könnyen diagnosztizálható.

Ránézek a kissrácra, nyugodt, komoly és vagány. –Jó, mondom, de altatásban kéne csinálni, szólok az altatósnak. –Szerintem lokálban meg lehet csinálni, nézd milyen nyugodt!

Próbál meggyőzni József. A műtétet másnapra tűztük ki. A kissrác éhgyomorra jött, -ha kell, elaltatunk- mondtam neki. Felfeküdt a műtőasztalra, és mint egy fadarab, megmerevedett. –Hogy vagy?- kérdezem. –Szuperül! Hangzik a válasz. Magyarázom neki, hogy mi történik: most adok egy csöppet, most lemosom a bőrödet, most megint egy csöpp. És most jön egy kis szuri. Ez a legkellemetlenebb, a szemgolyó mögé kell beadni egy pár milliliter érzéstelenítőt. A tű, mintha vajban futna, fél perc alatt megvan a szuri, kis hősünk meg sem moccan. Na, jól vagy? Kérdezem utána. –Igen, szuperül! Mondja rezzenéstelen fejjel.

akishoA jobb szem műtétje remekül zajlik, időnként rákérdezek: hogy vagy, minden oké? A válasz mindig: -szuperül! Vége van az operációnak, gratulálok neki, és elkezdek töprengeni, hogy rögtön meg kellene csinálni a másik oldat is. Ezért felteszem neki a következő kérdést:
-Te figyelj, emberke, a jobb szem operációja jól sikerült, mit szólnál, ha most rögtön megoperálnánk a bal szemet is? És akkor jött a megdöbbentő válasz.
-Azt nem lehet, nincs rá pénzem! Az altatós mondta, hogy majd fizetni kell!
Teljesen ledöbbentem, és ráébredek, mint már sokszor, hogy sok mindenről nem tudunk, pedig a mi missziónk ez a munka.
-Az nem baj, majd én fizetek érted, oké?
-Akkor jó, mondja, mehet!
És nekilátok érzésteleníteni a bal szemet, majd a műtét igen gyorsan és jól sikerül. Persze a végén kérdésemre: na jó volt? Hogy vagy?
A válasz: -Szuperül- hangzik a lepedő alól.
Elképesztő, milyen strammok tudnak lenni!
Másnap 10/10-es látás mindkét szemre, micsoda öröm!

Basankusu, 2015 február