Október utolsó két hetében egy Belga kolléga látogatott el hozzánk. Az OWW szervezet segítségével tudtuk így megtartani a 2015-ös szürkehályog kampányunkat. 

025javOrvoskep

Ilyenkor, évente egyszer, rendkívül jutányos áron „kínáljuk” a szürkehályogos betegek sebészi ellátását itt Mbuji-Mayi-ban. Megfelelően előkészítve, napi 25-30 szürkehályog műtétet végeztünk 10 napig. A Belga kolléga egy igen ismert, príma sebész, így nagyon hatékonyan tudtunk dolgozni kettesben. Hozott nekünk újdonságot is: egy különleges elülső csarnok lencsét, amelyet bizonyos esetben lehet jól használni, lencse híjas betegeknél.

A beültetéshez hozott bemutató és kiképző segédeszközöket, így egy egész este gyakorolhattam eme különleges elülsőcsarnok lencsék beültetését. (ARTISAN)

030jav035jav

Ellátott mindenféle jó tanáccsal a glaukómás betegeket illetően is, ez igen hasznos, mert Afrikában sok a glaukómás (zöldhályogos) beteg, akiknek kezelése nem egyszerű, a gyógyszerek magas ára miatt.
A tanulás kölcsönös volt, mert itt, az operálandó betegeknél a szürkehályog általában nehezebben műthető a lencse keménysége miatt. Ilyen esetben az úgynevezett „csopp” technikát célszerű alkalmazni, ezt ő hamar átvette és ragyogóan alkalmazta. A misszió végére kis izgalom is társult. Hírt kaptunk, hogy a Német Agnus Dei közösség őserdei missziójában az egyik testvér igen rosszul van, sürgősen evakuálni kell.
Ennek szervezése, és az Atya evakuálása kötötte le az utolsó két napot. Kisrepülőgép ment érte és hozta Mbuji Mayi-ba, mi pedig a Pinzgauer mentővel fogadtuk! Egy napos ápolás után mentek tovább kísérettel és a Belga kollégával Kinshasa felé.

Mutet30beteg

A kocsival a gyújtás felújítás óta most voltam először kint, fantasztikusan megy, mint a golyó! A következő fejezet a fékek beállítása lesz, mert most, hogy jól gyorsít, meg is kéne állni valahogy...
Köszönjük Bruno doktornak, hogy drága idejéből szakított, és velünk töltött 12 napot, köszönjük az OWW-nek, hogy segítette ezt a missziót!

Fr Richard

FaLang translation system by Faboba