A SzT Bernadette Szemészeti Centrum Lubumbashiban egy jól szervezett, nagy betegforgalmat ellátó centrum. A KATUBA nevű kerületben található centrumot a Belga LFTW szervezet támogatja immár 8 éve. Nagy erőssége, hogy igen ismertté vált, a jól szervezett struktúrák, az állandó külföldi segítség miatt a lakosság nagy bizalommal keresi föl. A rendes betegrendelésen kívül komoly műtő áll rendelkezésre, a szemüvegproblémával küszködő betegeket egy külön refrakciós egység fogadja és kezeli, majd konkrét ajánlás után, helyben szemüveget gyártanak a pácienseknek elérhető áron. Ami teljessé teszi a centrumot, az egy, immár 5 éve működő gyerekszemészeti részleg, ami egy külön épületben, jól kiképzett személyzettel működik. Ennek fontosságát akkor értjük meg igazán, ha tudjuk, hogy Afrikában aránylag nagyszámú a gyerekkori szürkehályog. Ennek a korai kezelése létfontosságú, hiszen minél korábban találunk megoldást (általában műtét), annál jobb lesz a késői eredmény.

10gyer3catara

A szemészeti centrum nagy hiányossága, a jól képzett szakorvos hiány. Nem sikerült tapasztalt szakorvosokat toborozni (az egész országban 80 alatt van a szemész szakorvosok száma), így egy igen fiatal gárdával dolgoznak, és a kényesebb dolgokat „beugró” orvosokkal végeztetik el. E helyzet miatt, a szakmai fejlődés igen lassú és akadozik.


Én 5 éve járok Lubumbashiba, évente háromszor, 10 napos missziókat végzek. Ilyenkor, a számomra összegyűjtött betegeket az első két nap rendelésen megvizsgálom, majd a többi napon zsinórban leoperálom. A legutóbbi misszió igen érdekesre sikeredett. A rutinon kívül, ami jelen esetben 26 gyerek szürkehályog műtétet jelentett, egy csomó szemhéjcsüngéses gyereket (ptosis)mutattak be. Valahogy híre ment, hogy esetleg ezt is megoperálom, mert ezt mások arrafelé nem csinálják.

muteturendorro

Ebben az a nagyon érdekes, hogy a ptózis egyik műtéti megoldásának világszerte ismert és használt fajtáját Blaskovics, Magyar szemész írta le először! Kérem, csak természetes, hogy a sok bemutatott beteg láttán nekiláttam, jól áttanulmányoztam a műtéttani leírást és hajrá, el is kezdtem applikálni. A szeptemberi misszió során 5 nap alatt 17(!) ptózisműtétet csináltunk, ebből 6 db volt, a Blaskovics által leírt „szemhéj emelő izom rezekció”. A végleges eredményt a legközelebbi misszióm alkalmával fogom látni, a 2-3 napos követés erre nem volt elég.
A fent említett eseteken kívül persze volt egy csomó felnőtt szürkehályogos beteg, akiket phaco műtétre, hozzám szántak. A congói kollégák ugyanis a szürkehályogot még a régi módszerekkel operálják, így a phaco technika (ultrahangos lencseleszívás) nagyon keresett, sok előnye miatt. (kicsi sebzés, kevés manipulálás, gyorsabb gyógyulás)

És végezetül egy kis Kongói valóság: a városban egy forgalmas kereszteződésben eddig rendőr irányította a forgalmat, most ezt robotrendőrre cserélték le, mely úgy működik, hogy forog: hol zöld felét, hol pedig a piros felét mutatja. A cuki a dologban, hogy viccelődve mondogatják a járókelők: amíg rendes rendőr állt ott a tűző napon végezte hősiesen munkáját, most hogy robot van ott, annak tettek tetőt a feje fölé /napelem/

Fr Richard

 

FaLang translation system by Faboba