Októberben két hétig kaptunk itt, Mbuji Mayi-ban Belgiumból segítséget. Eredetileg két szakorvos jött volna, hogy a 2014-es szürkehályog kampányunkban segítsen minél több beteget ellátni, megoperálni. A belgiumi OWW (Ophtalmology World Wide) szervezet önkéntes tagjai, akikkel, évekkel ezelőtt találkoztam Kinshasában és Niokiban , ahol én csatlakoztam hozzájuk anno. Idén is lett volna OWW-vel missziónk az egyenlítői régióban, de az ottani Ebola járvány miatt 2015 februárra lett halasztva. Ebolával kapcsolatban azt jó tudni, hogy a világon az RD Kongónak van a legnagyobb tapasztalata, itt 1976 óta, az első ismert járvány óta már 7 járvány volt, úgyhogy igen gyorsan és hatékonyan intézkedtek a megfelelő hatóságok a WHO segítségével.

Még nem jelentették be hivatalosan, hogy megszűnt a járvány, de 3 hete nincs új fertőzés (legalábbis a hírek szerint), úgyhogy bizakodunk. A járvány miatt lemondta az egyik szakorvos, hogy idén Mbuji Mayi-ba jöjjön. Megértem, mert családja nagyon aggódott, ugyanakkor a lezárt terület tőlünk kb 1000 km-re van, és közöttünk az őserdő… Maradt tehát a misszióra Dr Emmanuelle Moulaert, aki viszont bátran vállalta a viszontagságos utat. Szerintem nem bánta meg, hogy eljött.
A Belgák jól előkészítették a missziót. Négy ládában összesen 1100kg súlyban kaptunk fogyóeszközt, steril műtétes pakkokat, műszereket, rengeteg szemüveget és szemüvegtokot, csiszolatlan szemüveglencséket, optikai csiszolót, stb… Az egyik ládában a MEDIKONTUR cégtől, Zsámbékról kapott hatalmas műlencse adomány volt. A lencsékből már használtunk, és misszióink alkalmával rendkívül hasznosak lesznek! Ezúton is köszönjük ezt az igen jelentős segítséget otthonról, Magyarországról!

1szlada2sz

 

 

 

Ráadásul a ládákat speciális felületkezelt és festett lemezekből állították össze, amiket igen hasznosan tudunk majd fölhasználni. A misszió célja az volt, hogy rövid időn belül minél több szürkehályogot operáljunk, a nehezebb eseteket megbeszéljük, így „külső” vélemény segítségével a szokásos sémáinkat egyeztessük. A műtőben az is cél volt, hogy a fiatal kongói orvosok képzését segítsük, idén 3 orvos volt jelen. Jól esett egyszer használatos steril pakkokkal dolgozni, egy kicsit Európai szintet hozni a mi kis műtőnkbe.

3sz4sz

 

 Nyolc műtétes nap alatt 120 műtétet végeztünk, több száz beteget vizsgáltunk. A fiatal DR Eric minden nap operált és kezd belejönni! Ő az egyik fiatal itteni utánpótlás reménységünk.

Egyik nap kis kiruccanást végeztünk Mbuji Mayi-tól 35 km-re, Miabi városba, ahol rendeltünk és a szürkehályogos betegeket Mbuji Mayi-ba irányítva mintegy 110 betegből 19-et kiszűrtünk műtétre.

6csapat8sz

 

 

 

  

Kis mentőkocsink remekül szuperált, minden jól elfér benne és a helyszínen elektromos erőműként szolgál. Az út Miabi-ig igen jó, úgyhogy elhatároztam,  máskor is megyünk. 

10sz

Egyébként csak megjegyzem: Mbuji Mayi-ban hónapok óta nincs, vagy csak alig van áramszolgáltatás. Kérem, mindenki oldja meg ahogy tudja… Ilyen híreket itt Kongóban a rádió meg sem említi.
Gyorsan elszállt a 12 nap, és hamarosan a búcsúestre került a sor. Mindenki jelen volt és igazi családi ünnepségen tudtuk megköszönni Emmanuelnek a segítséget, az ittlétet, a bátorítást.
„Ide feltétlen visszajövök” mondta mosolyogva.
„Úgy legyen”, mondtuk mi…

FaLang translation system by Faboba