A váratlanul hosszúra sikerült szabadságom miatt a 2014 májusra tervezett Lusambói missziót le kellett mondani. Sok beteg várt akkor ránk, hiszen az egészségügyi szervezők már április elejétől kampányoltak és toborozták a betegeket. Eddig ez nem volt ránk jellemző, hogy ne tartsunk be ilyen fontos missziós meghirdetett időpontokat, randevúkat. Mikor lemondtuk, a betegek nagy része hazament, de volt olyan, aki ottmaradt Lusamboban és elhatározta, megvár.

A Lusamboi szemészeti „helyzet” meghatározó eleme MEDARD szemészeti szakasszisztens. Teljes odaadással dolgozik a betegek érdekében. Elképesztő módon ismeri a megyét és gyakran a lakókat. Hatalmas beteglistákkal vár, sőt ezeket a listákat elküldi nekem ilyen szövegekkel: „Itt van doki egy lista az operálandó szürke hályogos betegekről, lehet jönni!” (kézzel írt táblázatok több száz névvel) Mikor megérkeztem, mondom neki: „Hoztam a listát, látod milyen rendes vagyok!”
Mire Ő: „Két példányban írtam, nekem is van belőle”…

Medard fáradhatatlanul magyaráz, ha kell, többször is. Amikor sok beteget látunk, a nagy verkliben ez egyszerűen kimerítő. Ő viszont nem tágít, újra és újra elmondja a lényeget, érthető, egyszerű nyelven. Én sokszor csak bólogatok, hogy nyomatékosabb legyen a szöveg.

medard

A rábízott felszerelést, műszereket kiváló állapotban, tisztán, rendezetten találtam. Ilyen emberrel lehet dolgozni! Ráadásul igen nehéz közegben kell helyt állnia, a Lusambói környék az Onchocerkózis által legsúlyosabban érintett vidék. A parazitát viselő betegek száma igen magas, mondható, hogy a vidéken, falvakban lakók szinte 100%-ban hordozók. Sokkal jobb a helyzet a Lusambo városban lakókkal, akik csak ritkán vagy egyáltalán nem találkoznak a Simuli léggyel, amelynek csípése során terjed a kór.
16 napos misszió során több mint 500 beteget láttunk el a rendelésen, és 122 műtétet végeztünk. Ebből 62 szürke hályog elleni és 26 glaukóma elleni műtét volt. Ez utóbbi szám igen magas, hiszen általában évente 50 glaukóma ellenes műtétet csinálok, de Medard jelezte: „Dokikám, a tavalyi glaukóma ellenes műtétesek igen jól alakultak, ide az őserdőbe ez kell, nem pedig a gyógyszer”. Igen, teljesen igaza van! Ezen a vidéken elképesztő a szegénység. A felírt gyógyszert sokan nem váltják ki, hiszen egy flakon ára 4$ körül van (800FT)(ez egy kedvezményes ár, Mbuji Mayi-ban dupájába kerül)
-Ha ezt megveszem, akkor mit eszünk a héten?...
Ráadásul a gyógyszert állandóan kell csöpögtetni, így kéthetente kell venni egy flakont. A műtét viszont, amennyiben sikeres, tartós eredményt biztosít.
Lusambo csendes, békés volt, mindenki kedvesen fogadott. Esténként nagyokat beszélgettünk. Ilyenkor én hallgatom a politikai fejtegetéseket, kíváncsian figyelem, ahogy egymást ugratják az ápolóim. Érdekes társaságot sikerült összehozni, 3 etnikai csoport képviselt, e miatt gyakran emlegetik a régi történeteket. A Songie, a Tetela és a Baluba nemzetségek hogy viszonyultak egymáshoz, ki volt kollaboráns az Arab rabszolga kereskedőkkel, ki evett kit… stb…
Jók ezek az esti viták az afrikai csillagos ég, a Tejút alatt, mikor előttünk ragyog a Dél Kereszt, mutatva: arra van Mbuji Mayi! A misszió utáni következő állomás, ahol már várnak újabb betegek, akik vágynak a fényt és szeretteiket újra látni!

 

 

FaLang translation system by Faboba