Csodálatos és rendkívül izgalmas út után érkeztünk Pania Mutombo faluba. Igazából a Pania Mutombo név 4-5 falu összefogó neve. A nyolcvanas években épített plébánián vertünk tanyát. Hónapokkal érkezésünk előtt, több felderítő brigád listákat készített az itteni betegekről. A lista szerint több száz szürkehályogos szem-beteg van. Ezeknek egy részét már kezeltük tavaly novemberben.

Pania5pani83

 

 

Szerencsénkre a plébános kiszálláson volt, így az egész plébániát birtokba vettük. Amint minden megérkezett, (a kikötési helyünk 3 km-re volt) és elhelyezkedtünk, azonnal elkezdtem a rendelést.

Pania1pan588

 

 

-Rengeteg beteg lesz, gondoltam magamban, hiszen itt, ezen a vidéken még soha nem járt szemész szakorvos. Így az első délután kb 30 beteget láttam. A lakosság egészségi állapota katasztrofálisnak bizonyult. Minden második beteg vak volt, a vakság oka pedig az onchocerciasis. Beigazolódott az, amit sokan meséltek, hogy a folyami vakság nagyon elterjedt ezen a vidéken. A lakosság láthatóan a parazitákkal együtt él, szinte megszokta az őket gyakran támadó és csípő legyeket. (Simulium Damnosum) Rendszeresen kínálnak a lakosságnak parazitaölő gyógyszert, de sajnos sokan nem szedik, félve a mellékhatásoktól. Ráadásul, mivel igen sok a parazitát továbbadó légy, a helyiek állandóan újrafertőződnek. Ilyen körülmények között láttunk fiatal, 30-40 éves betegeket szinte teljesen vakon. A betegség előrehaladott stádiumában már a szakember sem tud sok mindent tenni.

10RD810RDC3

Két nap alatt, mintegy 200 betegből összeállt egy kb 40-es műtéti program. A lakosság igen nagy szegénységben él, ezért műtéti hozzájárulást alig lehetett kérni. Van, aki egy kis pénzt, mások egy tyúkot ajánlottak. Egyik beteg néni a következőt ajánlotta:
-„Zálogba teszem a szoknyámat! Csak előbb ki kellene mosni… „

pania01Musa1

 

 

Nagy örömmel láttunk viszont olyan betegeket, akiket korábban, Lusambóban operáltunk. (Ld. a falusi banya történetet) Ez mindig izgalmas, 5-6 hónappal korábban operált beteget viszontlátni, és bemérni. Általában nagyon meg vagyok elégedve, mert csak ritkán találkozom problémás esettel. Ilyenkor igen hasznosak a használt szemüvegek, amikkel ott helyben lehet segíteni. Rendkívül jó hasznát vettük az otthonról érkezett szemüvegeknek, amiket utunk előtt bemértem.

Mut1Muts6

Műtétes napjaink kora reggeltől beesteledésig tartottak. Jó meleg volt, szépen leizzadtunk, szerintem több kilót fogytunk. Jól bejáratott csapatunk szépen helytállt. Egy hét munka után, mivel nem volt igazán sok betegünk, visszamentünk Lusamboba, hogy az ottani betegeket is ellássuk.
Egy furcsa jelenséget tapasztaltunk: valakik elterjesztették a vidéken, hogy igen drága a szemészeti ellátásunk, és ahogy egyesek tanúsították, voltak olyan betegek, akik út közben visszafordultak. Ekkor megértettem, hogy vannak, akiket zavar a jelenlétünk. (Rendszeresen járják a belsőbb vidékeket sarlatánok, akik abból élnek, hogy kezelgetnek, és még operálnak is!) Láttam olyan szürkehályogos beteget, akit az elmondásuk szerint már operáltak, de ennek semmi nyoma nem volt (szerencsére) a szemen. Az ilyen akciókat gyakran összekötik vallásos praktikákkal és babonás hiedelmekkel. A beteg pedig tűr és várja a gyógyulást, amennyiben az nem jön, akkor bűnbakot keres, általában a családban… így keletkeznek a családi perpatvarok…

Mwem3Patien6

A Pania Mutombói kiruccanásunk végülis 6 naposra sikeredett, miután visszamentünk Lusambóba, hogy az ottani betegeket is elláthassuk. Összesen a két helyen 550 beteget vizsgáltunk, és 106 műtétet végeztünk (14 nap alatt!) A műtétek nagy része szürkehályog műtét volt.

Patien7aMutan6

Volt egy kis izgalom a visszainduláskor. Tudván, hogy az út igen rossz, kora reggel akartunk átkelni a Sankouru folyón. Kértük a kompot, hogy reggel 6-ra legyenek készen. 7 órára sikerült szépen beszállni, kocsi jól megpakolva… a komp elindul, elrugaszkodik a parttól, és vagy 30 mp múlva, a folyó legnagyobb sodrású helyén egyszer csak… leállt a motor. „biztos eldugult a filter”, monták… Közben elkapott az ár, és megfordult a fejemben, most mi van? Kinshasáig lecsurgunk? Szerencsére volt egy igen komoly horgony, jó vasláncon, azt gyorsan leengedték.

Epan9Ebon1

Elkezdték pucolni a filtert (Afrikában a dízel-üzemanyag filterek állandóan eldugulnak a rossz minőségű és rosszul tárolt-kezelt gázolaj miatt). Majd többszöri sikertelen újraindítás után a kapitány kijelentette: „kifogyott az üzemanyag!”
Azt hittem ott helyben felrobbanok, hiszen 20L –re való pénzt kaptak tőlem egy nappal korábban üzemanyagra. Odaintettek egy pirogát, az elszaladt gázolajért… Közben a csodálatos napfelkeltét leshettük, szépek voltak a színek, és rengeteg fotótéma volt, ez hűtötte a mérgemet… Láttuk, hogy a bal partról iskola-piroga viszi a gyerekeket… hát ilyen szerencsés gyermekkoromban én nem voltam, hogy suliba kenuval járjak! Bele tellett 2 órába, mire beindult végre a motor, és átkeltünk.

Epan13Kempb

Az út valóban igen nehéz volt, és csak két nap alatt értünk vissza Mbuji Mayi-ba, egy kedves kis faluban megszálltunk éjszakára.

Mutan9Mutshii8

A Pania Mutombói misszió nehéz volt, de igen hatásos, hiszen állandó célunk, hogy a legjobb technikákkal a legszegényebbeket gyógyítsuk! Ez itt valóban megvalósult!

Fr Richard        A  Lumiére Poure le Monde riporterének cikkét a misszióról itt olvashatják.

FaLang translation system by Faboba