Egy Belga ONG (Ophtalmology World Wide) közreműködésével történt egy hetes szemészeti misszió Mbuji Mayi-ban, a St Raphael Szemészeti centrumban. Célunk, a minél több szemműtét elvégzése volt. Mbuji- Mayi egy 2 millió lakosú város. A különböző számítások szerint a városban 12.000, szürke hályog miatt vak ember él! A mi kis szemészeti centrumunk évi 800 szürke hályog műtét végzésével csak igen lassan képes szignifikánsan csökkenteni ezt a számot! Úgy gondoltam, hogy csináljunk egy kampányt, ahol szinte ingyen operálunk külső segítséget is kérve.

A Belga misszió nagyon jól sikerült. Egy hét alatt 200 szürke hályogos beteget sikerült operálni. A műtéti hozzájárulásnak 10 Dolláros ár lett megszabva, sok beteget ingyen kezeltünk, tekintettel az itteni igen nagy szegénységre.
0kep1kep

Három mikroszkóppal három asztalon lehetett egyszerre dolgozni.


Belgiumból két orvos érkezett, ők főleg az ultrahangos lencsedarabolási technikát (phacoemulzifikáció) alkalmazták, a harmadik asztalon pedig a hagyományos Extracapszuláris technikákat alkalmazva dolgoztam én és egy fiatal kongói kolléga. Nagyon jó volt, mert így a képzésre is sok idő jutott.
2kep3kep

Csodálatos ajándékot is kaptunk, egy szinte új komplett elülső és hátulsó szegmens sebészetére alkalmas műszert!
( Baush&Lomb Millenneum) + 200 beteg műtétjéhez operációs szetteket. A mintegy 600 kilós láda egy nap késéssel érkezett, de ez Afrikában mindennapos…
4kep5kep

Sok, igen hasznos tanáccsal láttak el a vendégek, Wencke ápolónő az egész műtőt átszervezte! Így tényleg gyorsabban és hatékonyabban lehet majd dolgozni.
6kep7kep

Utolsó este kis afrikai búcsúztató, szerintem maradandó emléket adott új barátainknak. Igazán szívből köszönjük nektek, Jacqueline, Kristine és Wencke, és visszavárunk jövőre!!!
Fr Richard

FaLang translation system by Faboba