RICHÁRD TESTVÉR KONGÓI BETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Olvasom az Interneten, hogy valahol több mint 600.000 4G-s Apple telefont rendeltek egy nap alatt, ezért az első rendelési napra be is fagyasztották a további fogadást… Én eközben, egy nap alatt kb 15 totális bilaterális cataractát operáltam Mbuji Mayi-ban. Ezen esetek közül csak két példát emelnék ki. 

Az első, egy idős nénié. Szeme világa lassan-lassan gyengült meg. Miután évekig nem látott semmit, végre, elhozták a COR szemészeti centrumba. Bal szemét június elején operáltuk, a jobbat egy héttel később. Ime a képek, hogy követhessük a nénit.

MJM26MJM029

Műtét előtti kép, a bal szemet fogjuk operálni.  A műtét után ...

MJM032Mjm33

Műtét után hazafelé. A „One day surgery” előnyei... No, meg a biciklitaxié. Mindenhova elvisz, csendes, nem szennyezi a levegőt!

MJM35Lshi03
 

A másnapi kontrollon. A nénit tessék megismerni a ruhájáról! Érdemes megfigyelni balról a hetedik beteget, szintén bilaterális kataraktával operált, a kötése alól les ki...

Egy héttel később megtörtént a jobb szem műtétje is. Ugyanaz a néni, ugyanaz a ruha,... de számára más lett a világ!

MJM794MJM83

Kayikwamba a nagymamájával. Keratometriás vizsgálat a műlencse számításhoz.

„Kayikwamba Kanda a nevem. 1978-ban születtem, Mbuji Mayi-ban, ötgyermekes családban vagyok az utolsó. Nyolc éves koromban kezdett elborulni a látásom, egyre homályosabb lett, majd kezdtem szinte semmit sem látni. Látásom miatt iskolába nem járhattam. Van egy nyolc éves lányom, akinek az apja lelépett... 15 évvel ezelőtt egyszer valaki beszélt műtétről, de az anyagi gondok miatt nem lett belőle semmi.”

 MJM040MJM41

Újra látok!!!