RICHÁRD TESTVÉR KONGÓI BETEGEKÉRT ALAPÍTVÁNY

Az Agnus Dei Közösség meghívásának eleget téve 2008.10.20- án két hétre a pigmeusokhoz mentem szemészeti misszióba Simon Pierre Kasongo ápolóval.
A missziót Magyarországi Szent Erzsébet missziónak neveztük el.

HP390HPI452

A helyszín Lokoko egy kis pigmeus település, Lomela megyében 150 km-re Kole városától. Lokoko az egyenlítői őserdő szívében található. A legközelebbi szemészeti rendelő légvonalban 200 km-re található Lodja városában. Annak ellenére, hogy 400 km-re van Mbuji- Mayi-tól közigazgatásilag oda tartozik.

A misszió előkészületei:

2007-ben már voltunk itt egy két hetes misszióban, ami igen eredményesnek bizonyult, mind a helyi lakosság, mind pedig a hatóságok nagyon meg voltak elégedve munkánkkal, és kértek minket, hogy további lehetőséget adjunk a lakosságnak szemészeti problémáik orvoslására.
A 3 éve a pigmeusokkal élő Agnus Dei Közösség látva a lakosság szükségét és elhagyatottságát, kezdeményezte a misszió létrejöttét. A közösség magára vállalta az utazás költségét /kis repülőgép/ és a személyzet elhelyezését, ellátását. Biztosították a technikai feltételeket, a rendelés biztonságos lebonyolításának személyi és tárgyi feltételeit. /A lepedők eszközök sterilitását, gyógyszerek és szemüvegek egy részének beszerzését/ A mi részünkről a Szent Raphael szemészeti központ biztosított minden egyéb vizsgálati és operációs műszert, kelléket.

Az utazás és fogadás

Mbuji-Mayi-ból indultunk 2008. okt.20-án kisrepülővel. Velem tartott Simon Pierre a Mbuji-Mayi szemészeti centrum asszisztens vezetője is. Amiket vinnünk kellett magunkkal:
Réslámpa, szemtükör, próbaszemüveg szekrény, olvasótábla, Shiotz tonométer, kukta, operációs mikroszkóp, mikrosebészeti eszközök, tágító, érzéstelenítő, fecskendő és egyszer használatos tű, kötszerek, steril lepedő, elektromos áramfejlesztő és a hozzávaló benzin.

Pige213Piges00

A munkafeltételeinkről:

A rendelőt a pigmeusok egészségügyi központjának épületében rendeztük be, amely 4 egyenként 3x3 m-es helyiségből állt. Mi egy kis tanyán kaptunk szállást 300 méterre a közösségtől.

Az elvégzett munka:

Három hét alatt 974 beteget vizsgáltunk meg és 91 sebészeti beavatkozást végeztünk.

H6279HPI87

Készül a műtőasztal.                                                                                                                    Biciklitaxi, vak beteg szállítására.

Már az első nap szembesülnünk kellett a betegek hatalmas tömegével, sokan közülük több száz km-es távolságból jöttek gyalog, és volt aki már hetek óta megérkezett és várakozott. A nagy érdeklődés az előző évi jól sikerült misszió következménye volt. A jó hír gyorsan terjed, így messziről is ideözönlöttek a betegek.

HPI262HP396

Összeírják a betegeket, "kartonozó"         A műtét ára egy tyúk, az összegyűlt tyúkokat a távolról érkezett betegek ették meg és a misszió stábja.

A másik vonzerő az igen alacsonyan megállapított kezelési költség. Egy vizitért 80 euró centnek megfelelő összeget kértünk, míg egy sebészeti beavatkozás díja egy tyúk volt. /4 euró/ A betegeket elláttuk a szükséges gyógyszerekkel is. A betegek közel 40%-a szemüvegproblémával jött, közel 300 szemüveget vettek meg többnyire olvasószemüveget.

HPI208Pig314

Az operálós napokra 15 operációt terveztem be, ez volt a maximum amit képes voltam elvégezni, így is nagyon elfáradtam a hétvégére. 35 beteget operáltam, akiknél mindkét oldali szürkehályog volt. Időhiány miatt csak az egyik szemet tudtuk megműteni. Az utolsó héten már nem operáltam, mert az utókezelésre is kellett időt hagyni.
A betegek mivel sokszor több száz kilométerről jöttek, a környező falvakban és a település iskolájában voltak elszállásolva.

Pig56Pig509

A 68 szürkehályogos műtét során a Magyarországi MEDICONTUR cég műlencséit ültettük be. Összesen két esetben volt fibrines gyulladás, a többi betegnél problémamentes volt a posztoperációs szakasz. Egyetlen esetben sem történt befertőződés. Ez köszönhető Raphael nővér önfeláldozó és alapos munkájának is. Ami az operációs eszközök sterilizálását illeti ez egy kuktában történt. Az előző misszióm alkalmával egy autoklávot vittünk, de mivel ez igen nagy energiaigényű egy nagy teljesítményű generátor és üzemanyag is kellett hozzá, így a repülő csak két menetben tudta elvinni a rengeteg holmit, ami igen megdrágította az utat. A kuktában való sterilizálás nagyon jól vizsgázott, az eszközök is jól bírták. Így elég volt egy áramfejlesztő, ami az operációs mikroszkóphoz kellett.

Pige12HP404

Felmerülő problémák:

Az első naptól gond volt a betegfelvétel, a betegek agresszívek és követelőzők voltak. /Azt mondják, hogy a környéken ez az általános/ Látván a tömeget 130 beteget fogadtunk egy nap. Megállás nélkül dolgoztunk reggeltől estig. Átlagosan egy betegre így is csak 4 perc jutott. Ilyen körülmények között a betegek ellátása csak felületesnek mondható, igaz hogy a súlyos esetek aránya jelentős volt, ami gyorsította a haladást, ezeket más napokon operáltuk, amikor nem volt rendelés. /szürkehályog, zöldhályog, távollátás/
Egyes betegek nagyon messziről, és igen rossz általános egészségi állapotban érkeztek hozzánk. Így került hozzánk egy idős bácsi, akit a családja hozott el olyan rossz állapotban hogy érkezése után azonnal elküldtük a Tshudi kórházba 3 km-re Lokoko-tól. Itt két nap múlva meghalt általános legyengülés miatt.

Pige633Pige15

A rengeteg beteg emberfeletti erőfeszítést követelt tőlünk, minden erőnkre szükségünk volt.
5 esetet nem tudtunk megműteni, mert altatásban kellett volna, ehhez nem voltak meg a személyi és tárgyi feltételek.
A misszió végére mindenünk elfogyott: orvosság, műlencse, szemüveg. Nagy problémával szembesültünk a zöldhályogos betegek esetében, biztosítsuk az egész éves gyógyszeres kezelését a betegnek, vagy mindenféle megkülönböztetés nélkül operáljunk. Egy előrehaladott zöldhályog esetén az operáció súlyos helyzetet produkálhat.
A kedves fogadtatás és a közösség kifogástalan szervezése ellenére egy ilyen misszió igen nagy áldozatvállalásra készteti az embert: éjszakai hangyatámadás, rovarok csípései, szokatlan ételek, 80 %-os relatív páratartalom, mindennapos felhőszakadások...

Pige59PI014

Ezzel szemben ott van a sok rászoruló beteg, a szürkehályogos esetenként évek óta vak és hírtelen a műtét után látó betegek, a pigmeusok, a természet, az őserdő... mindenért kárpótol.
Ajánlás:

Látva a betegek elégedettségét, a következő misszióra szóló megállapításaim:
Legalább két orvos, és két asszisztens szükséges a következő misszióra.
Két helyre kell szervezni a működésünket, így egyszerre lehetne rendelést végezni és operálni.
Több lehetőséget kell keresni a gyógyszerek beszerzéséhez. Minél több Európai lehetőség felkutatása ingyenes szemcseppek után.
A szemüvegek árának felemelése. Meglátásunk szerint a betegek 70 %-a kihasználva az igen kedvező árat, vett magának szemüveget. Meg kéne találni az optimális árat, amiből maradna is egy kevés haszon, az ápoló személyzet napidíjának kifizetésére.

Hazatérés:

Pig274Pige73

A leszállópályán aggódva lestük az eget, hogy jön-e értünk a kis repülő, már letettünk róla mikor két órás késéssel megérkezett. Esőben szálltunk fel és kerülgettük a viharzónákat, de végül szerencsésen megérkeztünk Mbuji-Mayiba.

Részlet Richard testvér leveléből a misszióról:

"Most érkeztem meg egy szemészeti misszióból, melyet Lokoko falucskában tartottunk az egyenlítői őserdő szívében. Ez volt a második itt végzett missziónk. Elárasztottak minket a betegek. Messzi földről jöttek, volt aki 600 km gyalogolt az őserdőn keresztül! 3 hét alatt 974 beteget láttunk el, 91 operációt végeztem. A beavatkozások 90 %-a szürkehályog volt. Ebből 27 betegnek volt kétoldali szürkehályogja. Ezek a betegeim Istent dicsőítve mentek haza, hogy végre láthatnak! Volt olyan betegem, aki már 10 éve nem látott! Mikor visszanyerte látását azt mondta, hogy megy megnézi a feleségeit /3 volt neki/ hogy néznek ki. A betegek 50 %-a szemüvegproblémával jött, ezeket helyben kiszolgáltuk a hozott szemüvegekből. Nagy segítség ez nekik mert a távollátás egy banális látásprobléma, viszont igen kellemetlen, mert nem tud olvasni a beteg... pedig hát nagyon szeretnek olvasni! A misszió végére mindenünk elfogyott: kesztyűk, varrófonal, műlencse, szemüveg, gyógyszerek...Maradt az ígéret: jövőre megint eljövünk és akkor magát is megoperáljuk. Nagy sikere volt az alacsony konzultációs díjnak 80 euró cent, míg egy operáció díja egy tyúk volt. Képzelhetitek egész baromfiudvarunk volt, ennek nagy részét megettük, jó részét pedig a messziről érkezett betegek fogyasztották el. A gyógyszert ingyen adtuk a betegeknek. Sajnos a készleteink nem voltak elegendőek főleg a zöldhályog kezelésére szolgáló gyógyszer. Ez egy igen problémás betegség, mert rendszeres ellenőrzés lenne szükséges. Több folyami vakságban szenvedő beteggel is találkoztunk, volt olyan beteg akinek lárva volt a szemében /Ophtalmomyasis interna/! Remélem, hogy jövőre még több beteghez eljut a hír, hogy jövünk, és még több betegnek tudunk majd segíteni. Egy következő misszióhoz még több személyzettel és eszközzel felszerelve kell nekivágnunk.
És befejezésül egy kedves beszólás: "Doktor úr, nekem bepirosodnak a szemeim ha a videó sugarai elérik. Nem ajánlana nekem illatos szemüveget?" /Napszemüvegre gondolt/
Láthatjátok, nem unatkozunk a misszióink alatt!

Fr Richard