-Te Richárd, Simon doktort idén is hozd el Basankusuba-mondta Yann, a missziót szervező vezetőnk. Ez a Basankusu valahogy belopta magát szívünkbe. Yann egész évben készül rá, gyűjti és vásárolja az anyagot, hogy 2 hétig megállás nélkül és zökkenőmentesen dolgozhassunk az őserdőben. Őt segíti egy kisebb csapat, vannak, akik a szemüveg-optikus szférában, vannak, akik a fogyóeszközök terén és vannak akik gyógyszereket gyűjtve készülnek a misszióra. Azt megtanultuk, hogy „ember tervez, Isten végez” és hogy lehetőleg mindenre fel kell készülni.

Ladaksimequipe
Dr Simon a ládák előtt amiben a nélkülözhetetlen fogyóeszközök vannak.                 Az idei csapat, mindenki szabadsága terhére önkéntesként vállalja a gyógyítást.

2020 eleje jól indult. A ládák, (4 darab, kb 3 tonna súly) januárra már Basankusuba értek és gyorsan tető alá vitték, így sikerült elkerülni a 2019-es katasztrófát, amiről itt olvashatnak. Az orvoscsapat jó erős volt, 3 szenior, akik a műtétek nagy részét hivatottak csinálni, 6 szakvizsga előtti szemész rezidens, akikre a rendelés nagy része hárult, az optikus részleg 3 fő, és a műtőt ellátó ápoló személyzet két nővérből állt. Nagy örömünkre Balázs doktor idén is jöhetett, sőt, utána 2 hétre Mbuji Mayi-ba kísért minket. A Mbuji Mayi-i klinikánk orvos-igazgatóját, Simont, Yann külön meghívta. Nyugodt természete, a helyi nyelvek ismerete sokak tetszését elnyert, és így nagy segítség, immár 3 éve, ezeken a missziókon.

Balazsszerelo
Balázs a műtőben.                                                                                                                    A mindenes szerelőnk.

Mint minden évben, a Procure-on, Kinshasában találkoztunk az indulás előestéjén. Bocsánat, a legfontosabbat elfelejtettem, jött velünk egy elektromos szakember, aki nem csak a villanyszereléshez értett, de a sebészeti masináink hivatalos szerviz-szakembere volt!

TechnicKabelfe
Munka akadt bőven: phaco masina szerelés, kábel fektetés....

-Micsoda áldás, hogy itt vagy, mondtam neki, mire gyanakodva nézett rám, (ez meg mit akar ezzel mondani), persze, Ő még nem tudta, mi vár rá… Mindenesetre nekem nagy könnyebbség volt, hogy idén nem kellett villanyszereléssel, műszer karbantartással, elektromos generátor pucolással foglalkoznom.
Így is lett! Villanyszerelő barátunk 12 nap alatt az egész Procure-épületet újra kábelezte és villanyszerelte, a generátoroknak földelést és új betápot csinált, autoklávot, réslámpát, laser-készüléket, elosztókat javított, gyártott, a műtőkbe teljesen új kábelrendszert húzott… és megpróbálta megjavítani a sebészeti Phaco műszert. Csak ezzel 3 napot izzadt, mígnem kijelentette:
-Feladom, ez javíthatatlan!

RendelRendelo
7 réslámpánál folyt a vizsgálat így gyorsan haladtunk.

Össze is csomagolta az egészet és innentől rá sem akart nézni! Így idén is csak egy phaco masinánk volt, ami miatt a műtétes program lassabban haladt. Bezzeg a rendelés! Idén egy nagyterembe költöztették át az összes réslámpát, és így az elővizsgálatok után a betegeket 7 db(!) réslámpánál lehetett elosztva vizsgálni. A csapatban hat rezidens orvos állandóan csak a rendelést vitte, aminek érezhető következménye volt, hogy az utolsó 2 napra elfogytak a betegek! A szervezés is sokkal jobban ment, nemhiába, idővel megtanulták jobban kezelni a népet. A feliratkozásnál már zsetonokkal elő-szelekció történt, így célzottabb szolgáltatással több embert tudtunk fogadni. Én idén is, mint már oly sokszor, időm 90%-át a műtőben töltöttem. Jó volt, hogy Balázs is velünk jött. Nyugodt, csendes természete mindenkire jó hatással volt.

YannZsetonok
Yan a basankusui misszió szervezője.                                                        Idén zsetonokat osztottunk hogy a betegek fogadása és kezelése zökkenőmentesebb legyen.

Általában mondható, a 2020-as basankusui misszió igen jó légkörben és szinte feszültségmentesen zajlott. Esténként viccelődtünk, ettünk-ittunk, és élveztük a megérdemelt pihenést. A Covid-19 igen távolinak tűnt, csak, mint enyhe szellő érintett minket, vagyis inkább mondható, mint a vihar előtti csend!. (2020 január vége-február eleje!) Akkor még ki gondolta, hogy mi jön?

MuteteseMutooben
Műtött betegek a kötés levétele előtt.

CongoKirandul

Vasárnap pihenésképpen ellátogattunk a bonobo majmok rezervátumába.

BetolUszohaz

Kisbarapihi
Vasárnap délután kis piroga-kiránduláson voltunk, a Bonobó-park irányában, a Kongó folyó egy mellékágán. Láttuk is őket egészen közelről, kaptak banánt és örültek. Persze, mi is, hogy ki jobban, az kérdés. Igen nagy területen sikerült visszailleszteni a Kinshasa melletti Bonobó parkban nevelt egyedeket, vissza a vadonba. Persze, a helyi falusiakkal meg kellett küzdeni. Komoly felvilágosító munka kell ahhoz, hogy elfogadják a vadállatok védelmét és visszajöttét. Gondolom, ezek a majmok szeretik a banánt, a gyümölcsöket, stb. Ráadásul vigyázni kell velük, rettenetes erejük van, amikor bedühödnek. Egyszer az egyik nevelőt megtépázta egy hím Bonobó, (féltékeny volt?) fülét, arcának egy részét letépte… majdnem belehalt, de valahogy megmentették és plasztikai sebészettel helyre tették.

KasakongSimonen
A Kongó és a Kasai folyó találkozása.                                                                                    Esti pihenő Simonnal.
A 12 nap gyorsan elszáll és jön értünk a kis lélekvesztő. Ettől mindenki kicsit fél és szorít. Én mindig elmondogatom magamban: ezek a gépek minden nap itt, Kongóban repülnek és szinte soha nincs baleset, miért lenne pont most valami? Persze, izgulunk, hogy jó legyen az idő. Idén is, mint már oly sokszor, az eleje tök jó, majd Kinshasához közelítve bedurvul. Elkezd ugrálni, megy a himbi, majd elered az eső. Csak kicsit. Szépen látjuk a Kasai folyó vörös vizét beleömleni a Congó kékes-fekete vizébe, majd hamarosan, mintha tenger felett repülnénk, a távolban Brazzaville látszik, ebből tudom, hogy hamarosan leszállunk. A földet érés sima, 2 perc múlva meg akkora zuhé szakad ránk, hogy futni kell a házakhoz…
Nos, újabb misszió, 260 operált és közel 4000 vizsgált beteg, több ezer szemüveg, aminek hála újra lehet olvasni, vadászni, halászni, dolgozni, unokázni… másként élni!
Végül irány egy utolsó közös ebédre a Belga étterembe, ahonnan a többiek a reptérre, én, Simon és Balázs pedig vissza a Procure-re kocsizunk.
Találkozunk 2021-ben, mondogatjuk, mit sem sejtve, mi vár az Emberiségre és Európára 2020 márciustól kezdve! Kyrie Eleison…

Fr Richard 2020 szeptember

FaLang translation system by Faboba